Miljøbilde av pyntegresskar

Pyntegresskar

Pyntegresskar er små gresskar som finnes i mange forskjellige farger og fasonger. De kan være runde eller avlange, flaskeformet, knudrete, stripete eller glatte. De er hvite, gule, oransje, røde eller grønne og ofte med to eller flere farger. De er ment til dekorasjon og pynt og ikke til å spise.

Pyntegresskar kan oppbevares i romtemperatur veldig lenge, men vil etter hvert miste fargene og tørke ut.

Bruksområde

Gresskar brukes som kokt eller stekt grønnsak i gryteretter, supper og stuinger. Syltet gresskar er nydelig til kjøtt og fiskeretter. Gresskaret deles og skrelles, og det svampaktige vevet og kjernene i midten fjernes. Pyntegresskar brukes kun til dekorasjon.

Egenskaper

Gresskar har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av beta-karoten, vitamin A og kostfiber. Gresskar er også en kilde til protein og kalium. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens protein bidrar til vekst i muskelmasse. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Kvalitetskrav

Gresskar forekommer i svært varierende form, farge og størrelse, og det er derfor vanskelig å gi eksakte kvalitetsnormer på dette. Gresskar skal være rent og helt, og uten mugg, støtskader eller myke flekker. Fruktkjøttet skal være fast og grønnsaken skal føles tung i forhold til størrelsen. Gresskar må håndteres varsomt da det lett tar skade på grunn av den store vekten.

Lagring

På grunn av det tykke skallet kan store gresskar lagres i månedsvis. Gresskar som er delt i stykker har kortere holdbarhet, og bør omsettes raskt.

Norsk
Pyntegresskar
Latin
Cucurbita pepo, var. ovifera
Engelsk
Ornamental gourd
Spansk
Calabaza de decoraciòn
Italiensk
Zucca di decorazione