Brønnkarse

Brønnkarse (Nasturtium officinale) har en pikant, litt skarp smak, og brukes som krydder og dekorasjon til salater, grønnsaksretter og kjøtt. Brønnkarse spises vanligvis rå, og brukes til å dekorere fat umiddelbart før servering.

Brønnkarse er relativt sjelden å finne på markedet i Norge, mens den er ganske vanlig i England og Tyskland. Selges i potte eller avskåret i pakker.

Brønnkarse skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Brønnkarse egner seg best rå og finhakket, f.eks. i salater og supper. Generelt kan krydderurter brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet.

Egenskaper

Brønnkarse har høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Egenskapen gjeder ved inntak av minst 100 g av varen.

Lagring

10°C i potte,  0 - 2°C avskåret

Brønnkarse har svært begrenset holdbarhet, og er derfor vanskelig å eksportere. Generelt har krydderurter på rot bedre holdbarhet enn avskåret.

Norsk
Krydderurter
Engelsk
Spiced herbs
Tysk
Küchen kräuter
Fransk
Herbes
Spansk
Hierbas
Italiensk
Erbe aromatiche, Aromi