Krydderurter

Krydderurter; planter hvor blad, stilk eller blomst benyttes til mat eller medisin, er blitt brukt siden tidenes morgen. Vi kjenner til at munkene i middelalderen dyrket urter for medisinsk bruk.

Bruksområdet i dag er mest til mat, men i eldre tider ble de brukt mest som medisin. Dill, kruspersille og gressløk har vært de vanligste her i landet, men mange andre spennende krydderurter har etter hvert fått innpass. Det produseres over 20 forskjellige typer urter i Norge. Hvert år utgjør disse flere millioner potter.

Bruksområde

Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering. Nærmere bruksområdet er beskrevet under den enkelte variant.

Egenskaper

Krydderurter inneholder vitamin C, folat, kalsium, magnesium, kopper og kostfiber. Imidlertid er det relativt små mengder som brukes i matlagingen og derfor er den ernæringsmessige betydningen liten.

Kvalitetskrav

Krydderurter skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Lagring

Krydderurter har ulik holdbarhet avhengig om de er avskåret eller er på rot. Holdbarheten vil variere avhengig av den enkelte variant. Generelt har krydderurter på rot bedre holdbarhet enn avskåret.

I norsk sesong nå

Sesongmåneder

Hele året
Norsk
Krydderurter
Engelsk
Spiced herbs
Tysk
Küchen kräuter
Fransk
Herbes
Spansk
Hierbas
Italiensk
Erbe aromatiche, Aromi

Godt med krydderurter