Hopp til innhold

Skriv ut
Norsk: Krydderurter
Engelsk: Spiced herbs
Tysk: Küchen kräuter
Fransk: Herbes
Spansk: Hierbas
Italiensk: Erbe aromatiche, Aromi

OM KRYDDERURTER

Krydderurter; planter hvor blad, stilk eller blomst benyttes til mat eller medisin, er blitt brukt siden tidenes morgen. Vi kjenner til at munkene i middelalderen dyrket urter for medisinsk bruk. Bruksområdet i dag er mest til mat, men i eldre tider ble de brukt mest som medisin. Dill, kruspersille og gressløk har vært de vanligste her i landet, men mange andre spennende krydderurter har etter hvert fått innpass. Det produseres over 20 forskjellige typer urter i Norge. Hvert år utgjør disse flere millioner potter.

Bruksområde

Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering. Nærmere bruksområdet er beskrevet under den enkelte variant.

Egenskaper

Krydderurter inneholder vitamin C, folat, kalsium, magnesium, kopper og kostfiber. Imidlertid er det relativt små mengder som brukes i matlagingen og derfor er den ernæringsmessige betydningen liten.

Kvalitetskrav

Krydderurter skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Lagring

Krydderurter har ulik holdbarhet avhengig om de er avskåret eller er på rot. Holdbarheten vil variere avhengig av den enkelte variant. Generelt har krydderurter på rot bedre holdbarhet enn avskåret.

Sorter

  • Basilikum

    Basilikum (Ocium basilicum) passer til de fleste matretter, som fisk - og eggretter, salater, supper, sauser og pastaretter. Spesielt godt passer basilikum sammen med tomat, men også sammen med løk og hvitløk.

    Les mer
  • Brønnkarse

    Brønnkarse (Nasturtium officinale) har en pikant, litt skarp smak, og brukes som krydder og dekorasjon til salater, grønnsaksretter og kjøtt. Brønnkarse spises vanligvis rå, og brukes til å dekorere fat umiddelbart før servering.

  • Dill

    Dill er en velkjent krydderurt i Norge som brukes til poteter, sild, småagurker, kokt fisk og gravfisk. Dill er uunnværlig til alle slags skalldyr, er utmerket i salater, kan brukes til hvit saus og er fin til å pynte fat med.

  • Engsyre, Syre

    Syre er som navnet sier sterkt syrlig på smak. Det skyldes at bladene inneholder mye oksalsyre.

  • Estragon

    Estragon har en fin smak som minner om anis, og passer til alle kylling-, fisk- og eggretter. Estragon er også god i dressinger og lyse sauser.

  • Gressløk

    Gressløk er en velkjent krydderurt som har lukt og smak lik vanlig løk. Den er god til eggretter, potetmos, bakt potet, potetsalat og alle andre retter av potet.

  • Isop

    Isop (Hyssopus officinalis) er en plante som har tynne grener med små, grønne blader og vakre blå blomster.

  • Karse

    Karse er kjent for de fleste. Man kan dyrke den fram selv fra frø, eller man kan kjøpe de små brettene med spirer, som er å få hele året. Karse har en kraftig kryddersmak og brukes mest som grønn pynt på smørbrød, i salater og sauser.

  • Kjørvel

    Kjørvel har en persilleaktig smak og en duft som minner om anis. Den brukes finhakket, enten alene eller sammen med andre krydderurter til salater, grønne sauser og til kjørvelsuppe.

  • Koriander

    Koriander er en krydderurt med sterk lukt og smak. Den er like vanlig i asiatisk matlagning som persille er hos oss.

  • Lavendel

    De fleste forbinder lavendel med små duftposer innimellom mormors håndklær, såpe, parfyme eller som duft i andre sammenhenger. Den er mindre kjent som krydder i mat, men særlig søreuropeerne bruker lavendelbladene (ikke blomsten) i matlagingen.

  • Løpstikke

    Løpstikke har en sterk aroma av sellerirot, purre og persille og minner av utseende om bladene til sellerirot.

  • Merian

    Merian er nært beslektet med oregano. Det er en ettårig plante hvor man benytter nye skudd, blader og knopper som krydderurt.

  • Mynte

    Det finnes mange varianter av mynte. De kjennetegnes på sin karakteristiske aromatiske duft. De fleste av oss kjenner igjen duften av peppermynte, som benyttes som smakstilsetning i tyggegummi, sukkertøy, tannkrem, o.s.v.

  • Oregano

    Oregano er det samme som vill merian og på norsk kalles den bergmynte. Oregano har en kraftigere smak enn merian, og det selges også mye mer oregano enn merian.

  • Persille

    Persille omfatter flere arter, men vanligst i Norge er kruspersille med sine krusete blader. I andre land er bladpersille, med sine flate og glatte blader mer vanlig.

  • Rosmarin

    Rosmarin er en flerårig plante med blader som minner om barnåler. Bladene inneholder eteriske oljer og bitterstoffer som gir en søtlig og lett bitter smak som minner om kamfer.

  • Salvie

    Salvie har en lett bitter, kraftig krydret smak. Det er de unge, grågrønne bladene som brukes som krydderurt.

  • Sitronmelisse

    De grønne bladene til sitronmelisse har en delikat duft og smak som sitron. Det gjør denne krydderurten anvendelig til alle retter der man ønsker sitronsmak.

  • Sitrontimian

    Sitrontimian har som navnet tilsier en frisk sitronaroma. Av utseende ligner den vanlig timian, men det er kun til du lukter på den. Sitrontimian selges i potter.Den passer spesielt godt til fisk- og sjøretter, salater og i eggretter.

  • Sitronverbena

    Sitronverbena har en kraftig sitronsmak- og lukt. Passer til fisk, desserter, kaker, te og drikker.

  • Timian

    Timian (Thymus vulgaris) er en foredlet utgave av vill timian som finnes i alle land rundt Middelhavet. De små timianbladene har en meget kraftig og gjennomtrengende smak.

Norsk: Krydderurter
Engelsk: Spiced herbs
Tysk: Küchen kräuter
Fransk: Herbes
Spansk: Hierbas
Italiensk: Erbe aromatiche, Aromi