Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
80 % 85 g 135 32 3.1 g 1.6 g 0.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.3 g 0 g 1.6 g 5 g 5600 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
467 RAE 0 µg 2.6 Alfa-TE 0.07 mg 0.11 mg 0.8 mg 1.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.11 mg 78 µg 0 µg 108 mg 163 mg 2.5 mg 30 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
841 mg 35 mg 0.9 mg 0 µg 0.1 mg 98 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Persille
Latin: Petrosilenium crispum
Engelsk: Parsley
Tysk: Petersilie
Fransk: Persil
Spansk: Perejil
Italiensk: Prezzemolo

OM PERSILLE

Både stengel og blad er rike på den eteriske oljen apiol, som gir persillen sin karakteristiske smak. Persille brukes bl.a. til fiskeretter, sauser, grønnsaksretter, til å strø over kokte poteter og til å pynte med. Persille er et velkjent middel mot hvitløkslukt fra munnen. Man kan både fryse og tørke persille. Både kruspersille og bladpersille selges avskåret i bunt og i potter. Det finnes norsk produksjon og import er hovedsakelig fra Italia, Belgia og Spania.

Kruspersille skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Bruksområde

Persille kan brukes som krydder i mange ulike materetter. Er blant annet godt i saus og dipper, på poteter og smørbrød og til kjøtt og fisk. Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering.

Egenskaper

Persille er en kilde til vitamin C, folat, beta-karoten, kalium og kostfiber. Persille er også en kilde til vitamin E, kalsium og jern. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og syn. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Disse egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g av varen.

Ved 50 g vare bortfaller egenskapene fra vitamin E, kalsium og jern.

Kvalitetskrav

Kruspersille skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Lagring

10°C i potte, 0 - 2°C avskåret

Persille har ulik holdbarhet avhengig av om den er avskåret eller i potte. Generelt holder krydderurter i potte seg lenger enn avskåret.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
80 % 85 g 135 32 3.1 g 1.6 g 0.4 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.3 g 0 g 1.6 g 5 g 5600 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
467 RAE 0 µg 2.6 Alfa-TE 0.07 mg 0.11 mg 0.8 mg 1.3 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.11 mg 78 µg 0 µg 108 mg 163 mg 2.5 mg 30 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
841 mg 35 mg 0.9 mg 0 µg 0.1 mg 98 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Persille
Latin: Petrosilenium crispum
Engelsk: Parsley
Tysk: Petersilie
Fransk: Persil
Spansk: Perejil
Italiensk: Prezzemolo