Rosmarin

Rosmarin er en flerårig plante med blader som minner om barnåler. Bladene inneholder eteriske oljer og bitterstoffer som gir en søtlig og lett bitter smak som minner om kamfer.

Det finnes norsk rosmarin i potter, men de tåler ikke frost, så om vinteren forekommer det import av avskåret rosmarin fra Italia og Spania.

Rosmarin skal være saftig og sterkduftende. Den skal ikke være slapp, tørr og gul.

Bruksområde

Rosmarin passer til kraftige og fete kjøtt- og fiskeretter, og kan kokes med under matlagingen.

Egenskaper

Rosmarin er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium og folat. Rosmarin er også en kilde til vitamin C, vitamin B6, magnesium og beta-karoten. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Vitamin B6 og magnesium bidrar til normal energiomsetning, mens beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen som bidrar til normal hud og normalt syn. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Rosmarin skal være saftig og sterkduftende. Den skal ikke være slapp, tørr og gul.

Norsk
Krydderurter
Engelsk
Spiced herbs
Tysk
Küchen kräuter
Fransk
Herbes
Spansk
Hierbas
Italiensk
Erbe aromatiche, Aromi