Timian

Timian (Thymus vulgaris) er en foredlet utgave av vill timian som finnes i alle land rundt Middelhavet. De små timianbladene har en meget kraftig og gjennomtrengende smak.

Bruksområde

Timian selges i potte eller avskåret. Timian bør brukes med forsiktighet pga. den kraftige smaken, men er nydelig i nær sagt alle matretter: Sauser, kjøtt- og fiskesupper, potetretter, ertesuppe, kålrotstuing og sammen med kjøtt. Timian kan tørkes uten at den taper smaken nevneverdig.

Egenskaper

Timian er rik på kostfiber, kalsium, jern, kalium og magnesium. Timian er også en kilde til fosfor, sink og beta-karoten. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Magnesium og fosfor bidrar til normal energiomsetning, mens sink bidrar til å opprettholde normalt hår, negler og hud. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som også bidrar til å opprettholde normal hud, samt normalt syn. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Krydderurter skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Norsk
Krydderurter
Engelsk
Spiced herbs
Tysk
Küchen kräuter
Fransk
Herbes
Spansk
Hierbas
Italiensk
Erbe aromatiche, Aromi