Mynte

Det finnes mange varianter av mynte. De kjennetegnes på sin karakteristiske aromatiske duft. De fleste av oss kjenner igjen duften av peppermynte, som benyttes som smakstilsetning i tyggegummi, sukkertøy, tannkrem, o.s.v.

Mynte er en flerårig plante og det er bladene som brukes som krydder. Frisk mynte i potter finnes både av norsk og importert opprinnelse – vesentlig fra Nederland og Italia. Det selges også avskårne mynteblader i pakker.

Mynte skal være frisk i fargen, bladene hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Bruksområde

Frisk mynte brukes som krydder til for eksempel lammekjøtt og fiskeretter, grønnsaksretter og til kryddersmør. Mynte brukes ofte til myntete, eller som smakstilsetning i andre drikker.

Egenskaper

Mynte er en kilde til vitamin C, kostfiber, kalsium, jern, kalium og folat. Mynte er også en kilde til magnesium og riboflavin. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens folat, riboflavin og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g av varen.

Kvalitetskrav

Mynte skal være frisk i fargen, bladene hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Norsk
Krydderurter
Engelsk
Spiced herbs
Tysk
Küchen kräuter
Fransk
Herbes
Spansk
Hierbas
Italiensk
Erbe aromatiche, Aromi