Karse

Karse er kjent for de fleste. Man kan dyrke den fram selv fra frø, eller man kan kjøpe de små brettene med spirer, som er å få hele året. Karse har en kraftig kryddersmak og brukes mest som grønn pynt på smørbrød, i salater og sauser.

Karse produseres i Norge, og importeres fra Danmark og Nederland. Det finnes flere nye varianter av karse, med forskjellige farger og smaksnyanser, som hovedsakelig importeres til storhusholdningsmarkedet.

Bruksområde

Karse har en kraftig kryddersmak og brukes mest som grønn pynt på smørbrød, til ost, i salater og sauser. Karse taper smaken dersom den varmes, og egner seg derfor ikke til koking.

Egenskaper

Karse er en kilde til kostfiber, vitamin B6, riboflavin, kalium, vitamin C og folat. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning. Riboflavin bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer, mens folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Krydderurter skal være friske i fargen, hele, saftig og sterkduftende. De skal ikke være slappe, tørre og gule.

Norsk
Krydderurter
Engelsk
Spiced herbs
Tysk
Küchen kräuter
Fransk
Herbes
Spansk
Hierbas
Italiensk
Erbe aromatiche, Aromi