Hopp til innhold

Norsk: Dill
Latin: Anethum graveolens
Engelsk: Dill
Tysk: Dill
Fransk: Dill
Spansk: Eneldo
Italiensk: Aneto

OM DILL

Te laget av dill skal ha en positiv effekt mot magebesvær, hikke og søvnløshet og sies også å være fin mot kolikksmerter. Om vinteren er den vanskelig å få til innendørs. Dill kan tørkes.

Dill inneholder mange vitaminer og mineraler. Imidlertid er det relativt små mengder som brukes i matlagingen og den ernæringsmessige betydningen er liten.

Bruksområde

Krydderurter kan brukes på mange områder og har ofte som oppgave å gi maten karakter og personlighet. Dill kan brukes i en senneps- og dillsaus til gravlaks, i rømme som tilbehør til kreps og reker eller på potetene. I Sentral-Europa bruker man dill i supper, sauser, salater, grønnsaksretter og pickles. Krydderurtene renses for grove stilker og bladene klippes eller hakkes opp like før bruk og blandes i maten. Mange krydderurter taper smak ved koking og bør derfor tilsettes rett før servering.

Egenskaper

Dill har et høyt innhold av beta-karoten, riboflavin, folat, vitamin C, jern, kalium og kostfiber. Dill er også en kilde til tiamin, niacin, vitamin B6, kalsium, sink og kopper. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A og riboflavin bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Folat og niacin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, mens tiamin og vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning. Kalsium bidrar til å opprettholde normale knokler og tenner, mens sink bidrar til normalt hår, hud og negler. Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Ved inntak under 50 g vare bortfaller egenskapene fra tiamin, niacin, vitamin B6, kalsium og sink.

Kvalitetskrav

Dill skal være frisk i fargen, saftige og sterkt duftende. Den skal ikke være slapp, tørr eller gul.

Lagring

10°C i potte, 0 - 2°C avskåret

Krydderurter har ulik holdbarhet avhengig av om de er avskåret eller er på rot.

Norsk: Dill
Latin: Anethum graveolens
Engelsk: Dill
Tysk: Dill
Fransk: Dill
Spansk: Eneldo
Italiensk: Aneto