Mais

Mais er en kulturplante som stammer fra Sør-Amerika og var en viktig matkilde for indianerne på det amerikanske kontinentet. Den første dyrkingen av mais fant sted der for rundt 10 000 år siden.

Mais slik vi kjenner den i dag er umodne korn som sitter festet til kolben på maisplanten. Dette er en kornplante som stammer fra Sør-Amerika og var en viktig matkilde for indianerne på det amerikanske kontinentet. Maiskolben består av tettpakkede gule kjerner som vokser på rekke rundt en stokk. Ytterst finner vi et svøp av grønne dekorative blader. Maiskolben høstes når kjernene er godt utvokste, gule i fargen og innholdet er hvitt og flytende. Denne saften kan ligne på melk og smaken er søt og mild. Etter høsting omdannes sukkeret i mais til stivelse. Den bør derfor lagres så kort som mulig.

Bruksområde

Maiskolben renses for dekkblader før bruk, og så skylles i kaldt vann. Er maiskolben helt nyhøstet kan den spises naturell. Vanligvis kokes maisen i ca 10 - 12 minutter i usaltet vann. La vannet renne av og server deretter med smør og krydder. Kokte kjerner kan også serveres i salater eller som grønnsak til varmretter. Mais er nydelig på grillen, smørdampet, bakt eller i wok, supper og gryter, i salsa eller ingrediens i relish. Fersk mais kan legges rett i fryser i en plaspose, og behandles som fersk etter tining.

Egenskaper

Mais har lavt fettinnhold og er en kilde til folat, kalium og fosfor. Mais har også et høyt innhold av kostfiber. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Maiskolber skal ha tettpakkede og fullt utviklede kjerner med frisk og jevn gul farge uten tegn til skader eller råte. Kjernene bør være myke slik at den melkelignende saften lekker ut når man presser en kjerne mellom fingrene. Er maisen dekket med et svøp av lyse grønne blader er dette bare en fordel. Det beskytter kjernene, hindrer uttørring og bidrar til at maiskolben er dekorativ under eksponering.

Lagring

0 - 2°C

Maiskolber må lagres kjølig så nær 0 °C som mulig og ha høy luftfuktighet. For å forhindre uttørring kan mais pakkes i plast, men vær klar over at dette kan danne kondens og føre til råte. Mais som ikke holder riktig temperatur vil raskt tape sukkerinnhold og kvalitet, da sukkerinnholdet går over til stivelse ved temperaturer over 4 °C.

Sesongmåneder

August, September

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
56 %
Vann
77 g
Kilojoule
357 KJ
Kilokalorier
85 Kcal
Protein
3,2 g
Karbohydrat
12,6 g
Fett
1,7 g
Norsk
Mais, sukkermais, maiskolber
Latin
Zea mays var. Saccharata
Engelsk
Sweet corn
Tysk
Mais, Zuckermais
Fransk
Mais doux
Spansk
Maiz dulce, mazorca
Italiensk
Granoturco, Mais