Hopp til innhold

Norsk: Batavia salat
Latin: Lactuca sativa var. capitata
Engelsk: Batavia
Tysk: Bataviasalat
Fransk: Laitue batavia
Spansk: Batavia
Italiensk: Batavia, Canasta

OM BATAVIASALAT

Den grønne har en klar grønn farge og de ytterste bladene er helt mørk grønne - nesten brunsorte i tuppene. Smaken er krydret og litt bitter, men likevel mild.

Bruksområde

Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen eller som tilbeør til taco, hamburger, kebab og andre retter. Salat kan også brukes til å pynte matfat og smørbrød. Isbergsalat kan også brukes til wok. I Belgia og Nederland brukes sikorisalat like ofte som kokt grønnsak som til salat. Bitre salater kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.

Egenskaper

Salat har generelt lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Salat skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Lagring

0 - 2°C

Holdbarheten varierer mellom forskjellige typer salat. Faste hodesalater som sikori og isbergsalat har bedre har bedre holdbarhet enn bladsalater med tynne og løse blader som ekebladsalat eller feltsalat. Bladsalater er spesielt utsatt for uttørring, og bør oppbevares i plastpose eller boks.

Norsk: Batavia salat
Latin: Lactuca sativa var. capitata
Engelsk: Batavia
Tysk: Bataviasalat
Fransk: Laitue batavia
Spansk: Batavia
Italiensk: Batavia, Canasta