Hopp til innhold

Norsk: Friséesalat
Latin: Cichorium endivia var. crispum
Engelsk: Frisée, curled endivie
Tysk: Friséesalat
Fransk: Chicorée frisée
Spansk: Achicoria
Italiensk: Indivia riccia

OM FRISÉESALAT

Frisée er nært beslektet med eskaroll, og fasongen på hodene likner på eskaroll, men bladene er helt forskjellige. Bladene på friséesalat er lange, smale, sterkt fliket med spisse tupper og den er svært sprø i konsistensen. Friséesalat har en fyldig og aromatisk, men ganske bitter smak.

Bruksområde

Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen og til å pynte matfat og smørbrød. Bitre salater, som eskaroll, kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.

Egenskaper

Salat har generelt lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Norsk: Friséesalat
Latin: Cichorium endivia var. crispum
Engelsk: Frisée, curled endivie
Tysk: Friséesalat
Fransk: Chicorée frisée
Spansk: Achicoria
Italiensk: Indivia riccia