Hodesalat
Vanlig hodesalat danner et fast hode med noe løsere blader ytterst. Fargen er jevnt lys grønn, bladene er tynne og runde i kantene.
Smaken er mild og nøytral og den egner seg spesielt godt til å pynte med, både på smørbrød og ved servering av varme og kalde retter. Vanlig hodesalat var tidligere nesten enerådende på markedet, men har måttet vike plass for andre og mer sprø varianter.
Kvalitetskrav
Salat skal være hel og saftspent. Den skal være sorttypisk og normalt utviklet. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.
Egenskaper
Salat har generelt lavt energi- og fettinnhold. Hodesalat har generelt lavt energi- og fettinnhold og er kilde til folat og vitamin K. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse. Vitamin K bidrar til normal blodlevring og til å opprettholde normale knokler.
Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.
Næringstabell
- Beta-karoten
- 224 µg
- Enumettet fett
- 0 g
- Fett
- 0,1 g
- Flerumettet fett
- 0,1 g
- Folat
- 36 µg
- Fosfor
- 21 mg
- Norsk
- Salater
- Latin
- Lactuca sativa og Chicorium
- Engelsk
- Lettuce
- Tysk
- Salat
- Fransk
- Laitue
- Spansk
- Lechuga
- Italiensk
- Lattuga