Hopp til innhold

Norsk: Mangold, bladbete
Latin: Beta vulgaris var. ciola
Engelsk: Chard, Spinachbeet
Tysk: Mangold
Fransk: Poirée, Bette á cardes
Spansk: Acelga
Italiensk: Foglia di bieta, Bietola

OM MANGOLD, BLADBETE

Bladene henger sammen som en bladrosett, eller et løst hode. De er ca 20 cm lange, mørkegrønne med tykke hvite stilker. Utseendet kan minne om kinakål, men bladene er lengre og smalere. Mangold har en saftig og mild smak, og kan minne om spinat. Det finnes en mindre variant av mangold, hvor bladene, som ikke blir større enn 8 – 10 cm selges løse.

Bruksområde

Liten mangold brukes omtrent på samme måte som spinat, bladene kan stekes, smørdampes eller stues. De tykke stilkene på vanlig mangold brukes mest som kokt grønnsak, de kan være litt bitre og er ikke gode i rå tilstand. Den grønne delen av bladene kan brukes rå i salater, men brukes mest stekt, på samme måte som spinat. Mangold er fin å bruke i wok.

Egenskaper

Salat har generelt lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Mangold skal være hel, uten visne blader og uten råte eller mørke flekker. Bladene skal være saftspente. De bør ikke være for store eller for rynkete, det er tegn på at de er modne og da har de lett for å være bitre.

Lagring

2 - 4°C

Løse mangoldblader av den lille typen har kortere holdbarhet enn stor mangold.

Norsk: Mangold, bladbete
Latin: Beta vulgaris var. ciola
Engelsk: Chard, Spinachbeet
Tysk: Mangold
Fransk: Poirée, Bette á cardes
Spansk: Acelga
Italiensk: Foglia di bieta, Bietola