Radicchio Rosso

Raddichio rosso danner små, runde og hardt sammenknyttede hoder. Bladene er mørkerøde med hvite nerver og smaken er bitter.

Den brukes mest i blanding med andre salater. Det finnes flere typer Raddichio, med forskjellige form og grad av bitterhet.

Bruksområde

Radicchio anvendes alene eller sammen med andre salater, gjerne med jogurt, olje, eddik eller pikante dressinger. Rød raddichio er svært dekorativ og blir ofte brukt til å sette farge på salater og på fat. Salat brukes i hovedsak som råkost i salatbollen og til å pynte matfat og smørbrød. Bitre salater, som radicchio, kan legges i lunkent vann i 15 min før de skal brukes i salatbollen. Da vil det meste av bitterheten forsvinne.

Egenskaper

Radicchio har lavt energi- og fettinnhold og høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Radicchio er også en kilde til vitamin E og kalium. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Salat skal være hel og saftspent. Hodesalatene skal ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Lagring

6°C

Radicchio har forholdsvis lang holdbarhet sammenlignet med mange andre salatsorter.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga