Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
% g 96 16 g g g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
g g g g g g 1560 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
130 RAE 0 µg Alfa-TE mg mg mg NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
mg 136 µg 0 µg mg 33 mg mg 8 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
247 mg 14 mg mg µg mg 30 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Romanosalat
Latin: Lactuca sativa var. langifolia
Engelsk: Cos lettuce, Romain
Tysk: Romana, Römischer Salat
Fransk: Laitue romaine
Spansk: Romana
Italiensk: Romana

OM ROMANOSALAT

Romanosalat er blitt dyrket og spist i nesten 5 000 år, og det sies at juice fra Romanosalat ble brukt som medisin. Keiseren Augustus Caesar skal ha satt opp en statue til ære for dens legende egenskaper etter å ha blitt kurert for en alvorlig sykdom. Kanskje derav navnet Cæsarsalat hvor Romanosalat er hovedingrediensen?

Romanosalat danner store hoder av avlange, grove blader med meget kraftige nerver helt ut i bladtuppene. Fargen går fra mørk grønne ytterblader til lys gult på de innerste bladene. Den har saftige og meget sprø blader med en kraftig smak, som er søt samtidig som den ofte har en svak bitter nyanse.

Bruksområde

Romanosalat er veldig mye brukt i Middelhavslandene og i USA. Alle kjenner nok Cæsarsalat, hvor nettopp Romanosalat er hovedingrediensen. Den brukes ofte i salater hvor flere sorter salat blandes. Den kan også kokes som grønnsak.

Egenskaper

Romanosalat har lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av folat og kostfiber. Romanosalat er også en kilde til beta-karoten og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som bidrar til normal hud og normalt syn. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Romanosalat skal være hel og saftspent. Den skal være normalt utviklet og ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Lagring

0 - 2 °C

Romanosalat er hardfør og tåler lagring godt. Oppbevares best i plast i kjøleskapet.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
% g 96 16 g g g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
g g g g g g 1560 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
130 RAE 0 µg Alfa-TE mg mg mg NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
mg 136 µg 0 µg mg 33 mg mg 8 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
247 mg 14 mg mg µg mg 30 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Romanosalat
Latin: Lactuca sativa var. langifolia
Engelsk: Cos lettuce, Romain
Tysk: Romana, Römischer Salat
Fransk: Laitue romaine
Spansk: Romana
Italiensk: Romana