Romanosalat

Romanosalat er en salatsort som har vært kjent siden antikkens Egypt. Man mener den først oppsto på den greske øya Kos, derav det engelske navnet Cos lettuce.

Romanosalat er blitt dyrket og spist i nesten 5 000 år, og det sies at juice fra Romanosalat ble brukt som medisin. Keiseren Augustus Caesar skal ha satt opp en statue til ære for dens legende egenskaper etter å ha blitt kurert for en alvorlig sykdom. Kanskje derav navnet Cæsarsalat hvor Romanosalat er hovedingrediensen?

Romanosalat danner store hoder av avlange, grove blader med meget kraftige nerver helt ut i bladtuppene. Fargen går fra mørk grønne ytterblader til lys gult på de innerste bladene. Den har saftige og meget sprø blader med en kraftig smak, som er søt samtidig som den ofte har en svak bitter nyanse.

Bruksområde

Romanosalat er veldig mye brukt i Middelhavslandene og i USA. Alle kjenner nok Cæsarsalat, hvor nettopp Romanosalat er hovedingrediensen. Den brukes ofte i salater hvor flere sorter salat blandes. Den kan også kokes som grønnsak.

Egenskaper

Romanosalat har lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av folat og kostfiber. Romanosalat er også en kilde til beta-karoten og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som bidrar til normal hud og normalt syn. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Romanosalat skal være hel og saftspent. Den skal være normalt utviklet og ha sammenhengende hoder som skal være kuttet like nedenfor bladfestet. Råte, mugg, kuldeskade eller insektsangrep skal ikke forekomme.

Lagring

0 - 2 °C

Romanosalat er hardfør og tåler lagring godt. Oppbevares best i plast i kjøleskapet.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
92 %
Vann
96 g
Kilojoule
51 KJ
Kilokalorier
12 Kcal
Protein
0,8 g
Karbohydrat
1,5 g
Fett
0,1 g
Norsk
Salater
Latin
Lactuca sativa og Chicorium
Engelsk
Lettuce
Tysk
Salat
Fransk
Laitue
Spansk
Lechuga
Italiensk
Lattuga