Hopp til innhold

Norsk: Spinat
Latin: Spinacia oleracea L.
Engelsk: Spinach
Tysk: Spinat
Fransk: Epinard
Spansk: Espinaca
Italiensk: Spinacio

OM SPINAT

Spinat er en ettårig, ikke hodedannende bladgrønnsak. Det er de saftige grønne bladene som brukes før planten skyter blomsterstengel. De mørkegrønne og sprø bladene selges enten løse eller i små knipper. Spinat har en behagelig smak som skyldes innholdet av oksalsyre. På grunn av forholdsvis kort holdbarhet, går det meste av produksjonen til næringsmiddelindustrien.

Bruksområde

Spinat bør legges i kaldt vann før bruk, slik at sanden skylles av. Den blir mest brukt stuet, gratinert, smørdampet eller stekt. Spinat passer i alle sammenheng der varme grønnsaker brukes.

Egenskaper

Spinat har lavt energi- og fettinnhold og et høyt innhold av beta-karoten, folat, vitamin C, kalium og kostfiber. Spinat er også en kilde til vitamin E, vitamin B6, magnesium og kopper. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen, som bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Folat, vitamin B6 og magnesium bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk, mens kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Spinatbladene skal være hele, sprø og saftspente. Fargen skal være mørk grønn uten tegn til gulning, inntørking, frostskade eller råte.

Lagring

0 - 2°C

Spinat må lagres mørkt og kjølig, uten å utsettes for trekk eller etylen.

Norsk: Spinat
Latin: Spinacia oleracea L.
Engelsk: Spinach
Tysk: Spinat
Fransk: Epinard
Spansk: Espinaca
Italiensk: Spinacio