Beitesjampinjong, Hestesopp

Beitesjampinjong kalles også hestesopp og er en forholdsvis ukjent variant på markedet. Den likner mye på vanlig sjampinjong i farge, konsistens og fasong, men stilken er noe lengre og tynnere.

Den har en behagelig og avrundet aroma som minner om anis. Beitesjampinjong brukes kokt, stekt eller i wok.

Bruksområde

Serveres som sjampinjong. Den har mange anvendelsesmuligheter og kan meget vel stekes og serveres sammen med kjøttretter. Soppen kan også stues, brukes i gryteretter, til wok eller i saus.

Egenskaper

Sjampinong har lavt energi - og fettinnhold, samt høyt innhold av kopper og kostfiber. Sjampinong er også en kilde til niacin, kalium og fosfor. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Niacin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Fosfor bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Kvalitetskrav på sopp vil være avhengig av den enkelte sort, men som hovedregel skal sopp være hele og saftige, og fri for mørke flekker og trykkskader. Hatt og stilk skal henge sammen. Soppen skal være saftspent og ha en sortstypisk form. Viltvoksende sopp skal være fri for snegler og andre skadedyr.

Norsk
Sopp
Latin
Fungi
Engelsk
Mushrooms
Tysk
Pilze
Fransk
Champignons
Spansk
Champiñones
Italiensk
Funghi