Hopp til innhold

Norsk: Sopp
Latin: Fungi
Engelsk: Mushrooms
Tysk: Pilze
Fransk: Champignons
Spansk: Champiñones
Italiensk: Funghi

OM SOPP

Sopp er en fellesbetegnelse på organismer som skiller seg fra planter ved at de mangler blader, klorofyll, blomster og røtter. Ettersom de er uten klorofyll er de nødt til å få sin næring fra annet eksisterende organisk materiale. Viltvoksende sopp finner vi mest på skogsbunn eller på råtnende trestammer. En del soppvarianter kan dyrkes i mørke vekstrom, på sekker av kompost eller sagflis. Det finnes flere tusen varianter sopp og de beste og mest smakfulle har etter hvert blitt handelsvare. Sopp varierer i farge, fasong og konsistens og er blitt spist i uminnelige tider.

Bruksområde

Sopp skal ikke spises rå, og all sopp skal gjennom en varmebehandling før bruk. De kan brukes både stekt, kokt eller i wok. Sopp er god i supper, sauser, gryteretter, omeletter og i stuinger. Bruksområdet varierer avhengig av sort.

Ikke skyll sopp i vann før bruk. Bruk heller en liten børste eller kniv om det er jord på den.

Egenskaper

Les om egenskapene til hver enkelt sopp ved å klikke på bildene under.

Kvalitetskrav

Kvalitetskrav på sopp vil være avhengig av den enkelte sort, men som hovedregel skal sopp være hele og saftige, og fri for mørke flekker og trykkskader. Hos sjampinjongvariantene bør hatten være lukket. Hatt og stilk skal henge sammen. Soppen skal være saftspent og ha en sortstypisk form. Viltvoksende sopp skal være fri for småkryp.

Lagring

Sopp har kort holbarhet. Den bør oppbevares mørk og kjølig og brukes raskt.

Sorter

 • Aromasopp

  Aromasopp er en sjampinjongvariant som også kalles for brun sjampinjong. Navnet aromasopp kommer av at smaken og duften er sterkere og mer markert enn hos hvit sjampinjong.

  Les mer
 • Beitesjampinjong, Hestesopp

  Beitesjampinjong kalles også hestesopp og er en forholdsvis ukjent variant på markedet. Den likner mye på vanlig sjampinjong i farge, konsistens og fasong, men stilken er noe lengre og tynnere.

 • Fåresopp

  Fåresopp - eller sauesopp som den også kalles - er viltvoksende og har en hvit, gråhvit eller gulaktig hatt som er glatt og tørr og ofte litt oppskrukket.

 • Kantarell

  Kantarell er en viltvoksende sopp og er vanlig å finne i skogsområder med mye mose. Kantarell er helt gul, både på hatt og stilk. Hatten er glatt på oversiden, og randen er ujevnt bølget.

 • Kongeøsterssopp

  Kongeøsterssopp har sin naturlige utbredelse i Sør-Europa, Kina, Nord-Afrika, Sentral-Asia og rundt Svartehavet. Den trives i sandjord og i klima med små forskjeller på dag- og nattemperatur.

 • Piopino

  Piopino er en sopp som finnes viltvoksende på eiketrær og poppel sør i Europa. Det som finnes i handelen er dyrket, og som dyrket sopp er Piopino ganske ny på markedet.

 • Pom pom blanc

  Pom pom blanc er en trevoksende sopp som former en helt hvit, korallignende rund sopp som er dekket av små pigger. Den er fast i konsistensen og har en smak som minner om fersk krabbe med en anelse muskat.

 • Shiitake

  Shiitake kan i utseende ligne litt på aromasopp, med en glatt og rund hatt, men mer flattrykt og med noe tynnere stilk enn aromasoppen.

 • Sjampinjong

  Sjampinjong kommer av det franske navnet champignon som betyr sopp i sin alminnelighet. Det var på 1700-tallet at nettopp franskmennene begynte å dyrke sjampinjonger.

 • Steinsopp

  Steinsopp er en hurtigvoksende sopp som kan bli meget stor på bare få dager. Den har en lys til mørk brun hatt og en tykk og klompete fot som er hvit eller lysere brun enn hatten.

 • Traktkantarell

  Traktkantarell er en liten traktformet sopp som finnes i to varianter: Gul og grå. Undersiden har gule til grå forgrenede skiver som går nedover stilken.

 • Trøffel

  Trøffel er sopp man finner under jorden i høytliggende skogsområder i Syd-Europa, mest i eikeskog. Nesten alle trøfler i handelen kommer fra Italia eller Frankrike.

 • Østerssopp

  Østerssopp har store, flate hatter som enten er gråbrune eller gule, ujevne i fasongen og mer eller mindre flikete i ytterkant. Formen på hatten kan minne om skallet på en østers.

Norsk: Sopp
Latin: Fungi
Engelsk: Mushrooms
Tysk: Pilze
Fransk: Champignons
Spansk: Champiñones
Italiensk: Funghi