Sopp

Sopp er en fellesbetegnelse på organismer som skiller seg fra planter ved at de mangler blader, klorofyll, blomster og røtter. Ettersom de er uten klorofyll er de nødt til å få sin næring fra annet eksisterende organisk materiale.

Viltvoksende sopp finner vi mest på skogsbunn eller på råtnende trestammer. En del soppvarianter kan dyrkes i mørke vekstrom, på sekker av kompost eller sagflis. Det finnes flere tusen varianter sopp og de beste og mest smakfulle har etter hvert blitt handelsvare. Sopp varierer i farge, fasong og konsistens og er blitt spist i uminnelige tider.

Bruksområde

Sopp skal ikke spises rå, og all sopp skal gjennom en varmebehandling før bruk. De kan brukes både stekt, kokt eller i wok. Sopp er god i supper, sauser, gryteretter, omeletter og i stuinger. Bruksområdet varierer avhengig av sort.

Ikke skyll sopp i vann før bruk. Bruk heller en liten børste eller kniv om det er jord på den.

 

Egenskaper

Les om egenskapene til hver enkelt sopp ved å klikke på bildene under.

 

Kvalitetskrav

Kvalitetskrav på sopp vil være avhengig av den enkelte sort, men som hovedregel skal sopp være hele og saftige, og fri for mørke flekker og trykkskader. Hos sjampinjongvariantene bør hatten være lukket. Hatt og stilk skal henge sammen. Soppen skal være saftspent og ha en sortstypisk form. Viltvoksende sopp skal være fri for småkryp.

 

Lagring

Sopp har kort holbarhet. Den bør oppbevares mørk og kjølig og brukes raskt.

Norsk
Sopp
Latin
Fungi
Engelsk
Mushrooms
Tysk
Pilze
Fransk
Champignons
Spansk
Champiñones
Italiensk
Funghi