Hopp til innhold

Norsk: Kantarell
Latin: Cantharellus sp.
Engelsk: Chantrell
Tysk: Pfifferling
Fransk: Cantharella
Spansk: Rebozuelo
Italiensk: Chiodino

OM KANTARELL

På undersiden av hatten er det ribbeformede tykke skiver som fortsetter nedover stilken. Stilken er 3 – 6 cm lang og er tett og kjøttfull. Kjøttet er hvitt og fast. Hele soppen er spiselig og har en god smak som er litt kraftigere enn sjampinjong og med en pepperaktig ettersmak. Kantarell selges også til storhusholdning i tørket tilstand og fargen vil da være litt mørkere.

Bruksområde

Kantarell kan brukes alene som garnityr, eller sammen med andre sopper i soppstuing. Den kan også stekes, brukes i wok, eller i supper eller sauser.

Egenskaper

Kantarell har lavt energi - og fettinnhold og et høyt innhold av niacin, selen, kopper og kostfiber. Kantarell er også en kilde til beta-karoten, riboflavin, jern og kalium. Niacin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens selen bidrar til å opprettholde normalt hår og negler. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt syn. Riboflavin bidrar til normal energiomsetning, mens jern bidrar til normal transport av oksygen i kroppen. Kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Kvalitetskrav på sopp vil være avhengig av den enkelte sort, men som hovedregel skal sopp være hele og saftige, og fri for mørke flekker og trykkskader. Hatt og stilk skal henge sammen. Soppen skal være saftspent og ha en sortstypisk form. Viltvoksende sopp skal være fri for snegler og andre skadedyr.

Lagring

Oppbevaring mørkt i 0 - 2°C gir holdbarhet på 14 dager.

Norsk: Kantarell
Latin: Cantharellus sp.
Engelsk: Chantrell
Tysk: Pfifferling
Fransk: Cantharella
Spansk: Rebozuelo
Italiensk: Chiodino