Shiitake

Shiitake kan i utseende ligne litt på aromasopp, med en glatt og rund hatt, men mer flattrykt og med noe tynnere stilk enn aromasoppen.

Hatten er åpen på undersiden og fargen varierer fra lysebrun til mørkebrun. Rå shiitake er ofte litt svampete i konsistensen, men når den er kokt er den fast og fin. Shiitake har en meget karakteristisk og fyldig smak. Den er like populær i Asia som sjampinjong er i europa og inngår derfor i mange asiatiske retter. Shiitake er en trevoksende sopp som dyrkes i veksthus.

Bruksområde

Brukes ofte i asiatiske retter, stekt i wok, i supper eller i salater. Den kan stekes, friteres, marineres, fryses og tørkes.

Egenskaper

Shiitake har lavt energi - og fettinnhold, samt høyt kostfiberinnhold. Shiitake er også en kilde til niacin og  vitamin B6. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, niacin bidrar til normal energiomsetning, mens vitamin B6 bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Kvalitetskrav på sopp vil være avhengig av den enkelte sort, men som hovedregel skal sopp være hele og saftige, og fri for mørke flekker og trykkskader. Hatt og stilk skal henge sammen. Soppen skal være saftspent og ha en sortstypisk form. Viltvoksende sopp skal være fri for snegler og andre skadedyr.

Lagring

Shiitake har noe lenger holdbarhet enn de fleste andre soppsorter.

Norsk
Sopp
Latin
Fungi
Engelsk
Mushrooms
Tysk
Pilze
Fransk
Champignons
Spansk
Champiñones
Italiensk
Funghi