Sjampinjong

Sjampinjong kommer av det franske navnet champignon som betyr sopp i sin alminnelighet. Det var på 1700-tallet at nettopp franskmennene begynte å dyrke sjampinjonger.

Sjampinjong dyrkes over hele verden og er den mest brukte av alle sopper.

Det finnes mange forskjellige sorter sjampinjong, men det er de dyrkede variantene som omsettes. Hvit sjampinjong er den mest omsatte soppen her i landet, og har etter hvert blitt ganske utbredt som ferskvare. Det finnes hvit åpen sjampinjong, brun lukket sjampinjong som heter Aromasopp og en brun åpen sjampinjong som kalles Portobello eller Crimini. En sjampinjong behøver altså ikke være hvit og den kan variere veldig i størrelse. Alle har en fast konsistens og lukter av en blanding mellom jord og skogbunn.

Bruksområde

Sjampinjong, som alltid bør varmebehandles, har mange anvendelsesmuligheter. De kan stekes og serveres sammen med kjøttretter. Sjampinjong kan også stues, bakes med fyll, i gryteretter, til wok, i supper og i sauser.

Egenskaper

Sjampinong har lavt energi - og fettinnhold, samt høyt innhold av kopper og kostfiber. Sjampinong er også en kilde til niacin, kalium og fosfor. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen. Niacin bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Fosfor bidrar til å redusere tretthet og utmattelse.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Hvit sjampinjong skal ha en lukket hatt og være helt hvit i fargen. Konsistensen skal være fast og fin uten mørke flekker. De skal også være saftige uten tegn til innskrumpning eller slimdannelse. Størrelsen kan variere, men dette har ikke noe å si på kvaliteten så lenge de kriterier som er nevnt her overholdes.

Lagring

0 - 2°C

Lagringskommentar:

Hvit sjampinjong må lagres mørkt og kjølig. All frisk sopp har kort holdbarhet og bør derfor oppbevares mest mulig ideelt for å oppnå lengst holdbarhet.

Norsk
Sopp
Latin
Fungi
Engelsk
Mushrooms
Tysk
Pilze
Fransk
Champignons
Spansk
Champiñones
Italiensk
Funghi