Grønn tomat

Grønn tomat er forholdsvis små, men noe større enn cherrytomat. Den brukes mest til sylting.

Bruksområde

Tomat har et stort bruksområde og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Tomat kan spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. God i salater eller som tilbehør. Grønne tomater er godt egnet til sylting.

Egenskaper

Tomat har lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til beta-karoten og vitamin C. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Tomater skal være hele, rene, og fri for fremmed lukt eller smak. De skal være sortstypiske av form og utseende. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett i hvilken modningsgrad tomaten er. Den skal ikke ha bløte flekker, eller ”grønn skulder” som vil si grønnfarge fra stilkfestet og et stykke nedover på tomaten.

Lagring

10 - 12°C

Modne tomater har kort holdbarhet. Ved oppbevaring under 8 °C taper tomater smak og aroma, og blir raskere bløte. Tomater skiller ut mye etylen og bør ved lagring holdes borte fra varer som er ømfintlig for etylen.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
100 %
Vann
94 g
Kilojoule
74 KJ
Kilokalorier
18 Kcal
Protein
0,7 g
Karbohydrat
2,5 g
Fett
0,2 g
Norsk
Tomater
Latin
Lycopersicon lycopersicum L.
Engelsk
Tomato
Tysk
Tomate
Fransk
Tomate
Spansk
Tomato
Italiensk
Pomodoro