Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 94 g 74 18 0.7 g 2.5 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0 g 2.5 g 1.5 g 801 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
67 RAE 0 µg 0.7 Alfa-TE 0.03 mg 0.01 mg 0.5 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.09 mg 17 µg 0 µg 17 mg 6 mg 0.2 mg 3 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
244 mg 9 mg 0.1 mg 0 µg 0.03 mg 27 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Tomater
Latin: Lycopersicon lycopersicum L.
Engelsk: Tomato
Tysk: Tomate
Fransk: Tomate
Spansk: Tomato
Italiensk: Pomodoro

OM TOMATER

Tomater kommer opprinnelig fra Syd-Amerika og kom til Europa med Colombus. Tomatplanten ble først brukt som prydplante, og det var først på 1800-tallet at tomat ble populær som mat i Italia og andre land rundt Middelhavet. Det var så sent som etter første verdenskrig at tomat ble akseptert og vanlig i Nord-Europa. Tomat dyrkes både på friland og i drivhus over store deler av verden. Tomat har et tynt skall og relativt tynt fruktkjøtt, som omgir en geleaktig masse, hvor det sitter mange flate frø. Den bløte massen, hvor frøene sitter, ligger i flere kamre. Den vanligste sorten er runde, glatte tomater, ca. 4 - 7 cm i diameter og med 3 - 5 fruktkamre. Det finnes tomater i et utall av varianter, de kan være mørkerøde, lyserøde, oransje eller gule. Størrelsen varierer fra de minste cherrytomatene på et par centimeter i diameter, til bifftomater som kan veie over 250 g. Antall fruktkamre varierer fra to til mer enn ti, og fasongen varierer fra rund, til avlang, flaske- eller pæreformet; de kan være glatte og jevne eller ha tydelige langsgående riller. Det er også forskjeller i tykkelsen på fruktkjøttet og smaksegenskapene. Tomater selges enten løse eller hengende på stilk. I de seneste årene har tilbudet av tomater økt kraftig og man kan nå også få de fleste typene som klasetomater. Tomater kan høstes når de er modne innvendig selv om skallet ikke har fått fullstendig farge. Dette utvikler seg under distribusjonen.

Bruksområde

Tomat har et stort bruksområde og kan tilberedes på mange forskjellige måter. Tomat kan spises naturell, kokt, smørdampet, stekt eller gratinert. God i salater eller som tilbehør. Grønne tomater er godt egnet til sylting.

Egenskaper

Tomat har lavt energi - og fettinnhold og er en kilde til beta-karoten og vitamin C. Tomat har også et høyt innhold av kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen. Vitamin A bidrar til å opprettholde normal hud og normalt hår, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Tomater skal være hele, rene, og fri for fremmed lukt eller smak. De skal være sortstypiske av form og utseende. Skallet skal være stramt og skinnende, uansett i hvilken modningsgrad tomaten er. Den skal ikke ha bløte flekker, eller "grønn skulder" som vil si grønnfarge fra stilkfestet og et stykke nedover på tomaten.

Lagring

Modne tomater har kort holdbarhet. Ved oppbevaring under 8 °C taper tomater smak og aroma, og blir raskere bløte. Tomater skiller ut mye etylen og bør ved lagring holdes borte fra varer som er ømfintlig for etylen.

SORTER

  • Bifftomat

    Bifftomat er den største tomaten i tomatfamilien. Den er stor og flattrykt med flere rom. Bifftomat har et fastere fruktkjøtt enn andre tomater.

  • Cherrytomat

    Cherrytomat er den minste tomaten vi har på markedet. Det finnes både røde, oransje og gule varianter. De er på størrelse med et kirsebær og har en kraftig, god tomatsmak. Cherrytomater er gode til snacks, i salatbollen eller som tilbehør, slik som annen tomat. Den er vanligvis pakket i begre à 250 g.

  • Coctailtomat

    Coctailtomat er den nest minste tomaten på markedet. Sorten som dyrkes mest i Norge heter Aranca, men den kalles ofte for aromatomat grunnet den deilige tomatsmaken.

  • Grønn tomat

    Grønn tomat er forholdsvis små, men noe større enn cherrytomat. Den brukes mest til sylting.

  • Gul tomat

    Gul tomat finnes i vanlig tomatstørrelse, som klasetomat, plommetom og cherrytomat. Smaken er søt og fin.

  • Kumato, Svart tomat

    Kumato (Solanum lycopersicum) er en ny tomatsort som dyrkes i Spania. Opprinnerlig kommer den fra Galapagos. Den er rund, liten til middelsstor, og har et skinnende brunrødt skall.

  • Plommetomat

    Plommetomat er tomater som har form og utseende som en plomme. Den kan være rød, gul eller oransje, og finnes i mange forskjellige størrelser.

  • Teardroptomat, Daddeltomat

    Daddeltomat (eller teardrop tomat) er små plommetomater som er dråpe- eller pæreformet. Finnes i både gul og rød farge.

  • Tigertomat

    Tigertomat blir også ofte kalt Tigerella, og er en tomatsort som har oransje striper på rød bunn. Den har en meget god og frisk tomatsmak, og brukes på samme måte som andre tomater.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
100 % 94 g 74 18 0.7 g 2.5 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0 g 2.5 g 1.5 g 801 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
67 RAE 0 µg 0.7 Alfa-TE 0.03 mg 0.01 mg 0.5 mg 0.6 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.09 mg 17 µg 0 µg 17 mg 6 mg 0.2 mg 3 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
244 mg 9 mg 0.1 mg 0 µg 0.03 mg 27 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Tomater
Latin: Lycopersicon lycopersicum L.
Engelsk: Tomato
Tysk: Tomate
Fransk: Tomate
Spansk: Tomato
Italiensk: Pomodoro