Håndfull med tomater: én av 5 om dagen

Derfor bør du spise tomat

Nå er norske tomater i sesong! Tomater spiller hovedrollen i flere av våre favorittretter og brukes i oppskrifter fra alle verdens hjørner. Tomaten har et fantastisk næringsinnhold og har virkelig fortjent sin plass i kostholdet vårt. Det finnes mange forskjellige typer, med forskjellig smak, størrelse og bruksområde.

Et fantastisk mangfold

I dag har vi et enormt utvalg av tomater, både store og små, i flere forskjellige farger og fasonger. Nå har vi tilgang på friske og smakfulle tomater hele året, og en ganske stor andel er produsert i Norge. Se etter Nyt Norge-merket når du handler tomater for å finne norske tomater i sesong.

Tomat er en svært viktig ingrediens i uendelig mange retter fra land spredt over hele verden. Hva hadde vel meksikanske retter vært uten tomatsalsa? Og hva hadde en pizza vært uten pizzasaus, og gresk salat uten tomat? For ikke å tenke på alt vi bruker tomatsaus til. Tomat er utrolig anvendelig, gir fantastisk smak til maten og er i tillegg en viktig kilde i kostholdet vårt til en rekke næringsstoffer.

Bli inspirert til hvordan du kan krydre kostholdet ditt med norske tomat her:

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Rik på antioksidanter og vitaminer

Tomater er en god kilde til både beta-karoten, vitamin C, og kostfiber. Beta-karoten omdannes til vitamin A i kroppen som bidrar til å opprettholde normal hud og hår, mens vitamin C bidrar til å opprettholde et normalt immunsystem og til å øke opptaket av jern fra andre matvarer. Tomater på brødskiven vil hjelpe kroppen å ta opp mer av jernet som finnes i kornet. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen, gir økt metthetsfølelse og fungerer som god næring til de gode tarmbakteriene som påvirker immunforsvaret vårt positivt.  

Kan rødfargen forebygge kreft?

Tomater er rike på antioksidanten lykopen, som i flere studier er forbundet med redusert risiko for prostatakreft. Det trengs fortsatt mer forskning for å kunne si med sikkerhet at det er en årsakssammenheng, men det skader uansett ikke å piffe opp kostholdet sitt med tomater.

Det er også gode grunner til å spise mer tomatsuppe og tomatsaus! Lykopen tas best opp i kroppen om tomatene varmes opp og i kombinasjon med litt fett. Surr derfor tomater og løk raskt i pannen i litt olje når du lager tomatsaus eller tomatsuppe.

Inkluder tomat i en av dine “5 om dagen”

Vi vet at det er en sammenheng mellom inntak av frukt, bær og grønnsaker og redusert risiko for hjerte- og karsykdommer og flere kreftformer. Det er først og fremst et variert inntak av både frukt, bær og grønnsaker som er gunstig for helsen vår. I World Cancer Research Fund (WCRF) sin nyeste rapport fra 2018 anbefales det å spise frukt og grønnsaker med forskjellig farger og inkludere røde, grønne, gule, hvite, lilla og oransje frukt og grønnsaker i løpet av uken. La derfor tomater være en del av dine “5 om dagen”. Et godt tips er å fylle halve tallerkenen med frukt og grønnsaker til hvert måltid.

Norske tomater

Les mer

Fristende med tomater

Spis mer tomat