Derfor bør barna smøre matpakken sin selv

Tallenes tale er klar: De fleste matpakker lages av mor og tar under ti minutter å lage, viser en ny undersøkelse fra opplysningskontorene i landbruket i juni i år. Halvparten av foreldrene erfarer at barna kommer hjem uten å ha spist matpakken, minst en dag i uken. Det finnes gode grunner til at barna bør få være med på å smøre matpakken sin selv.

Opplysningskontorene er opptatt av at barn skal lære seg å lage sunn og god mat, og er bekymret for at matlaging prioriteres bort. 

– Å lage matpakken selv gir mer kunnskap om sunn mat, og er med på å etablere gode matvaner tidlig. Dessuten viser erfaring og undersøkelser at sjansene for at barna spiser opp hele matpakken er større om de har vært med på å lage den selv.

Norstats undersøkelse viser at nesten alle (95 prosent) på barneskolen – fra 1. til 7. klasse – har med matpakke hver skoledag. 70 prosent av elevene har brødmat i matboksen, hovedsakelig grovt bakverk. Nesten halvparten av barna drikker vann til matpakken, mens om lag fire av ti drikker melk. 

– Gode matvaner, frokostspising og matpakkespising henger også sammen. Spiser man frokost er allerede alt på bordet, og det blir greiere for barnet å smøre matpakke, sier Nordbø. Dessuten kan man lage matpakken med barna når man spiser kveldsmat, eller bake pizzasnurrer og matmuffins som legges i fryseren. 

– Generelt er det jo barna som er ekspertene på hva de liker og hvor mye mat de bør ha med. Så kan de voksne hjelpe til med å kvalitetssikre at matpakken blir sunn og næringsrik og holder energinivået oppe.

 

Tips når barna skal smøre matpakke selv: 

  • Sett av tid i begynnelsen, så vil ting gå raskere etter hvert. Ingen er eksperter første gang de prøver på noe. Tillat rot.
  • Finn frem nok bestikk. Barn kan være skeptisk til blanding av smaker, så egen skje eller kniv til de ulike påleggene kan være lurt.
  • Fortell og forklar. Kunnskap gjør det enklere å velge. Hva er egentlig de svarte prikkene i brødet? Hvorfor blir gulost fuktig? Usikkerhet kan få enkelte barn til å avstå fra å smake.
  • Gi rom for eksperimentering og kreativitet. Agurkroser og hjerteformede brødskiver kan være morsomt for barna å lage.
  • Ta med barna når du handler inn. Kanskje de har blitt introdusert for nye smaker hos nabobarna eller på skolen?  Får de være med på å velge ut brød og pålegg, er sjansen større for at det blir spist.
  • Prøv gjerne ut å lage ukemeny, så er matpakkene planlagt.

 

 

Norstats matpakkeundersøkelse er bestilt av opplysningskontorene i landbruket: 

Opplysningskontoret for frukt og grønt – frukt.no 

Opplysningskontoret for Meieriprodukter – melk.no 

Opplysningskontoret for egg og kjøtt – matprat.no/matstart.no  

Opplysningskontoret for brød og korn – brodogkorn.no