Derfor bør du spise frukt og grønnsaker hver dag

5 om dagen - organisasjoner i hele verden feirer World Fruit and Vegetable Day ved å sette fokus på hvorfor vi bør spise frukt og grønnsaker hver dag.

Selv om frukt og grønnsaker har fått sin egen dag 20. oktober, er jo frukt og grønnsaker noe vi bør spise hver dag.

Et kosthold med mye frukt og grønnsaker gir god helse. Ulike frukt og grønnsaker inneholder ulike næringsstoffer som kroppen trenger, rådet er derfor å spise variert og fargerikt!

Les mer om hvorfor du bør spise grønnsaker

Du kan lese mer om den internasjonale markeringen og om AIAM5 her

#DMFV2023 #WFVD2023

"5 om dagen" er et av flere offisielle kostråd. Rådet innebærer at vi alle oppfordres til å spise minimum 5 porsjoner med frukt, bær og grønnsaker hver dag.

Dette er en porsjon
En porsjon tilsvarer 100 gram. Det vil si at målet er å få i seg 500 g frukt, bær og grønnsaker hver dag, fordelt på halvparten frukt og bær og halvparten grønnsaker. Både friske, fryste, hermetiske og varmebehandlede frukt, bær og grønnsaker teller med. Tørket frukt kan også inngå som del av anbefalingene, men porsjonsstørrelsene bør justeres ned, og man bør velge produkter som ikke er tilsatt sukker. Et glass juice kan telle med som 1 av 5 om dagen. Når vi drikker juice er mye av fiberet fjernet og da også noen av helseeffektene. Derfor anbefales det at vi ikke drikker mer enn 1 av porsjonene som juice.

Les mer om 5 om dagen her

Mer rotgrønnsaker

Lag noe godt

Spis minst 5 om dagen hver dag