Vitamin K i frukt og grønnsaker

Derfor er vitamin K viktig

Vitamin K er et fettløselig vitamin som svært få har kjennskap til. Vitaminet er viktig for proteiner som er nødvendig for koaguleringen av blodet. Et symptom på mangel kan blant annet synes gjennom hyppig neseblødning.

Kilder til vitamin K

Vitamin K fra planter finnes som vitamin K1 (fyllokinon). De største og viktigste kildene til vitamin K i kostholdet er mørkegrønne grønnsaker som spinat, kål, brokkoli og rosenkål. Nøtter, frø og planteoljer er også kilder til vitamin K.

Vitamin K2 (menakinon) lages av bakterier i tarmen hos mennesker og dyr. Det er usikkert hvor mye av vitaminet som lages av bakterier i tarmen som kan nyttiggjøres av kroppen. Vitamin K2 finnes også i fermentert og modnet mat som yoghurt og modne oster, eggeplomme, klippfisk, kyllinglever og i gjærede soyabønner (japansk natto). 

Stopper blødninger og styrker skjelettet

Vitamin K1 bidrar til at blodet koagulerer ved blødninger. Koagulering av blod er prosessen der blod klumper seg, noe som er livsviktig for å kunne begrense og stoppe blødninger.

Vitamin K2 er viktig for å gjøre bein hardt, ved at det bidrar til å binde kalsium til beinvevet. I Japan, hvor de spiser mye Natto, er forekomsten av beinskjørhet svært lav sammenlignet med Norge, det er derfor flere forskere som stiller spørsmål til om det kan være en sammenheng mellom høy forekomst av beinskjørhet og lavt vitamin K inntak. 

Anbefalt inntak

De nye nordiske næringsstoffanbefalingene  har gitt en daglig anbefaling på 1 mikrogram (µg) vitamin K per kilo kroppsvekt for både barn og voksne. 

Inkluder mørkegrønne grønnsaker i kostholdet

Det er vanskelig å finne informasjon om innholdet av vitamin K i mat og drikke, det er derfor vanskelig å gi konkrete eksempeler på kosthold som dekker behovet. Et godt råd er å inkludere mørkegrønne grønnsaker som en del av sine «5 om dagen», noen ganger i uken. På kjøpet får man også andre nyttige næringsstoffer. Brokkoli og spinat er for eksempel også gode kilder til folat, som er et B-vitamin. De norske kostrådene inkluderer også råd om andre matvarer som er kilde til vitamin K, som for eksempel planteoljer og meieriprodukter. Les mer her: Kostrådene.

Antibiotikabehandling og nedsatt fettopptak kan gi mangel

Langvarig antibiotikabehandling kan svekke tarmbakterienes produksjon av vitaminet. Vitamin K er et såkalt fettløselig vitamin, noe som vil si at man trenger fett for å ta det opp. Ved tilstander der man har et dårlig opptak av fett eller ved et svært lavt fettinntak kan man risikere mangel.

Ofte neseblod og dårlig sårheling?

Vanlige symptomer på mangel av vitamin K er hyppig neseblødning og dårlig sårheling. Om du mistenker at du har en mangelsykdom, bør du forhøre deg med legen din. Det kan også være andre årsaker til hyppig neseblødning og at sårene gror dårlig, så det er viktig å undersøke dette.

Tar du blodfortynnende medisiner?

Personer som bruker Marevan (warfarin) skal være forsiktige med å få i seg store mengder vitamin K (både gjennom tilskudd og gjennom maten) da dette kan hindre medisinens virkning. Om dette gjelder deg bør du forhøre deg med legen din om hvordan du bør tilpasse inntaket av vitamin K.

Les mer