Småspising gir ekstra kilo

Det kan bli mange skjulte kalorier i løpet av en dag med småspising.

Den ene munnfullen med ost mens du smører barnas matpakke, en croissant kjøpt sammen med kaffen på morgenen, en liten godbit servert i dagens møter, og så noe å døyve sulten med i butikken på vei hjem fra jobben, er ”usynlige” bidrag på veien til overvekt.

Trussel mot vekten

Småspising er ikke det samme som et mellommåltid. Mens et planlagt mellommåltid demper sulten og hjelper å holde blodsukkeret stabilt når det går mer enn 4 timer mellom måltidene, er småspising det å putte noe i munnen i tide og utide, mer eller mindre ubevisst. Småspising er den verste trusselen mot overvekt fordi du mister kontroll over det totale kaloriinntaket og får dårligere metthetsfølelse.

Lurer deg selv

Spiser du godteri, kaker og andre sukkerholdige produkter for å stagge sulten, ender du bare opp med å bli enda mer sulten. Blodsukkeret gjør et hopp, for så å dale enda lenger ned enn det var i utgangspunktet. Resultatet er at du må spise mer. Småspising er med andre ord bortkastede kalorier. 

Småspise-fellene

I løpet av en dag utsettes du for mange muligheter til å putte noe i munnen. Gir du etter, er det stor sannsynlighet for at du får i deg mange tomme kalorier. En sjokolade når du svinger innom bensinstasjonen, et drops i resepsjonen, smaksprøver i butikken og restene fra middagen er bare noen eksempler på unødvendige kalorier vi gjerne dytter i oss.

Jakten på metthetsfølelsen

Et godt sted å begynne for å kutte ut småspisingen, er å innføre regelmessige måltider med fiber- og proteinrik mat som gjør deg mett. Når du er mett, spiser du ikke. Tenk også at kroppen skal ha bruk for det du spiser. Hvis kroppen ikke får næringsrik mat, får den deg bare til å spise mer i håp om at det snart kommer noe nyttig. Småspising kan føre til overvekt, som igjen henger sammen med høyt blodtrykk, høyt kolesterol og høyt blodsukker. Dette gir igjen økt risiko for blant annet diabetes og hjertesykdom.

Småspising gir mange kalorier

1 blåbærmuffins: 360 kcal

1 Troika sjokolade: 277 kcal

2 skiver gulost: 68 kcal

1 brownie: 267 kcal

1 neve cashewnøtter: 146 kcal

1 vaffelplate: 310 kcal

1 pølse i brød på 7 eleven: 299 kcal

1 croissant: 270 kcal