Koking og damping av grønnsaker i kjele

Hvordan bevare vitaminene ved tilbereding?

Vannløselige vitaminer, spesielt vitamin C, er sårbare vitaminer som lett reduseres ved matlagning. Det kan derfor være lurt å lære seg hvilke tilberedningsmåter som best bevarer vitaminene i frukt og grønnsaker.

De viktige næringsstoffene

Grønnsaker, frukt og bær er en svært viktig del av vårt daglige kosthold, og det er ikke uten grunn at norske helsemyndigheter anbefaler «5 om dagen». Grønnsaker, frukt og bær er proppfulle av viktige vitaminer, mineraler og fiber. Kostrådet om «5 om dagen» baserer seg på nasjonal og internasjonal forskning som viser at et tilstrekkelig inntak av grønnsaker, frukt og bær kan bidra til å redusere risikoen for hjerte- og karsykdom og flere kreftformer.

 

Næringsstoffene reduseres ved tilberedning

Måten grønnsaker, frukt og bær tilberedes på kan imidlertid ha svært mye å si for hvor mye næringsstoffer du faktisk får i deg. Vannløselige vitaminer som vitamin C og B-vitaminer brytes ned av koking, lys, oksygen, røyking og varme. Koker du middagens grønnsaker i lang tid i mye vann, vil blant annet store mengder vitamin C ha gått over i kokevannet.

 

Slik reduserer du tapet av næringsstoffene

Den beste måten å varmebehandle grønnsakene på er derfor å dampkoke eller koke i så lite vann som mulig og så raskt som mulig. Ikke kok grønnsakene så lenge at de mister både spenst og farge.

Husk også at ved å ikke skjære grønnsakene så smått opp. Jo større biter - jo bedre holder c-vitaminet seg.

Det er lurt å ta vare på kokevannet til supper og sauser. Vitamin C som har lekket ut vil finnes i kokevannet. Baking av grønnsaker og poteter i ovnen er også en fin metode for å bevare mest mulig vitamin C. Frukt og grønt som er oppdelt bør dekkes til før bruk fordi oksygenet i luften fører til vitamintap.