Diverse grønnsaker på trebord

Derfor bør du spise grønnsaker

At grønnsaker er sunt er kjent for de fleste, men hvorfor er det slik? Ulike grønnsaker inneholder ulike næringsstoffer, og ofte kan fargen illustrere hvilke vitaminer og antioksidanter de ulike grønnsakene inneholder.

Fiberrik mat metter og gir jevn energi

Frukt, bær, og grønnsaker en av de viktigste kildene til fiber i kostholdet. Et fiberrikt kosthold holder deg lengre mett, gir et mer stabilt blodsukker og en smidig fordøyelse. Et kosthold rikt på frukt, bær og grønnsaker kan med andre ord bidra til jevn energi utover dagen og kan på den måten gjøre at det blir lettere å holde energien under hverdagens aktiviteter.  

Spis mye, og variert

Et kosthold med mye frukt og grønnsaker gir god helse, men de fleste av oss spiser ikke anbefalt mengde og kan godt spise enda mer. Helsedirektoratet anbefaler at vi spiser minst 500 g frukt og grønnsaker hver dag, halvparten av hver. Det er først og fremst et høyt og variert inntak av både frukt og grønnsaker i kombinasjon som er assosiert med en rekke helsefordeler, og ikke enkeltråvarer alene. Grønnsaker, frukt og bær er vår viktigste kilde til vitamin C i kostholdet og er også gode kilder til vitamin E og B6, folat, betakaroten og kalium.

Vitaminene og de gode plantestoffene følger ofte fargen til frukten og grønnsaken. Det er derfor en fordel å spise litt forskjellige frukt og grønnsaker.  For eksempel kan den oransje fargen i gulrot og søtpotet røpe at de er gode kilder til betakaroten, som omdannes til vitamin A i kroppen, mens vannmelon, tomater og grapefrukt får rødfargen sin fra antioksidanten lykopen. Mørkegrønne grønnsaker som grønnkål, brokkoli og rosenkål gode kilder til både folat, vitamin K, vitamin E og vitamin C. 

Les mer om lykopen og tomat her: Derfor bør du spise tomat

Godt for fordøyelsen og immunforsvaret

Frukt og grønnsaker er sammen med fullkornsprodukter, den viktigste kilden til fiber i kostholdet vårt. Å spise fiberrikt er anbefalt av mange grunner. Et fiberrikt kosthold bidrar til en god fordøyelse og mye tyder på at fiber fra frukt, bær, gønnsaker og fullkorn kan bidra til et godt immunforsvar. I tillegg inneholder frukt, bær og grønnsaker vitaminer, mineraler og antioksidanter som kan være viktige for immunforsvaret. Les mer: Frukt og grønnsaker er bra for immunforsvaret.

Reduserer risikoen for livsstilssykdommer og kreft

Et høyt og variert inntak av frukt og grønnsaker reduserer risikoen for flere livsstilssykdommer, som hjerte- og karsykdom og diabetes type 2. Dette kan forklares med at frukt og grønnsaker både er fiberrike, inneholder relativt lite kalorier og bidrar med viktige næringsstoffer som kroppen trenger. Ved å spise mer frukt og grønnsaker blir det også mindre plass på tallerkenen til mer energitette matvarer.

Fiberrik mat gir en god metthetsfølelse og bidrar til å stabilisere blodsukkeret, som igjen kan gjøre at det blir enklere å spise passe mengde mat og dermed unngå overvekt. Verdens kreftforening forklarer at det viktigste man gjør for å redusere risikoen for kreftformer som kan relateres til livsstil, er å unngå overvekt og fedme.

Les mer: Derfor bør du spise fiber

La halve tallerkenen være grønn

Et godt tips er å fylle halve tallerkenen med grønt til alle måltider. Tenk en 50/50 fordeling av tallerkenen, der den ene halvparten er fylt med grønnsaker, frukt og bær. Fyller du din tallerken med farger, så blir det også mer fristende og så smaker det så godt. La deg inspirere her: fristende retter med mye grønt.