Summerred epler

Kryssallergi med frukt og grønnsaker

Mange er plaget av pollenallergi om våren og sommeren, og noen kan dessverre i tillegg oppleve å reagere på enkelte matvarer, som epler, pærer og andre stenfrukter. Det er dette som kalles kryssallergier.

Hva er kryssallergi?

Kryssallergi betyr at det utløses en allergisk reaksjon mot et stoff, for eksempel en matvare, fordi man har en underliggende allergi, for eksempel pollenallergi. Det kan forekomme ulike typer kryssallergi, men pollen-mat syndrom er mest utbredt og er den vanligste formen for matallergi blant den voksne befolkningen.

De vanligste symptomene på kryssallergi er kløe og hevelse i munn, nese, lepper og hals. Symptomer i mage/tarm og hud kan også forekomme.

Årsaken til kryssallergi skyldes at enkelte av proteinene i pollen likner på proteinene i maten. Immunforsvaret vårt tolker derfor proteinene fra maten feil, og tror at det er pollen. Dette kan gi allergiske reaksjoner. Kryssallergi er svært sjeldent alvorlig, men like fullt ubehagelig.

De vanligste kryssallergiene

De vanligste kryssallergier ved pollenallergi fra bjørk, or, hassel og salix er rå stenfrukter, som epler, pærer, fersken og nektarin, kirsebær og moreller, plomme, aprikos og mango. En kan også oppleve reaksjoner på rå gulrot og potet, selleri, kiwi, jordbær og tomat.

De som er allergiske mot burot kan oppleve kryssallergi av selleri, purre, løk, hvitløk, paprika og urter.

Det er ikke alle allergikere som har kryssallergi. Her er det derfor ingen fasit, men lurt å prøve seg frem. Det er ikke gitt at man reagerer på matvarer selv om en har pollenallergi. Husk at det er ingen grunn til å utelate andre matvarer enn de som faktisk gir ubehag.

Varmebehandling øker toleransen

For mange pollenallergikere forverres kryssallergien i løpet av pollensesongen, og noen må da unngå å spise de matvarene man reagerer på. Dersom matvaren kokes eller stekes vil de fleste allikevel kunne spise de matvaren de reagerer på i fersk form. Dette er årsaken til at de fleste fint kan spise poteter og løk, mens flere opplever ubehag når de spiser epler eller moreller.  Trøsten er at utenfor pollensesongen vil de med kryssallergi kunne spise matvarene de reagerer på i allergiperioden.