Bringebæris på pinne - fra boken Førsteklasses mat

Så enkelt bytter du ut sukkeret i ferien

De fleste barn får i seg for mye sukker. Faktisk så mange som halvparten av barn og unge har også et inntak av tilsatt sukker som er høyere enn anbefalt. Man trenger ikke kutte ut alt sukkeret, men det kan være lurt å ha et bevisst forhold til det og kutte der man kan.

Sommertips!

For både barn og voksne anbefales det at man ikke spiser mer tilsatt sukker enn 10 prosent av det daglige energiinntaket. Med sommer og varme kommer gjerne lysten på leskende drikker og is. Det kan fort bli noe hver dag i ferien. Og selv om barna ofte er aktive om sommeren, kan det være lurt å ha noen sunnere alternativer innimellom.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - fotograf Marte Garmann

Om sommeren har vi ofte også litt mer tid enn i travle hverdager. Hvorfor ikke la barna lage sin egen is? Hjemmelaget is er enkelt og fort å lage og det er kun fantasien som setter stopper for variantene. Lag kremis eller is laget av smoothie eller juice med ulike smaker. Verdens enkleste is lager du av en oppdelt banan som du putter en pinne i og legger i fryseren. For en litt mer fancy is kan du dyppe bananen i litt mørk sjokolade og strø f.eks nøtter eller kokosmasse over.

Det enkle er ofte det beste

Husk også at det finnes andre måter å kose seg på enn å spise is og godteri.

De fleste barn liker frukt og bær, og på sommeren har vi masse gode råvarer som er sesong i Norge. Ingenting er så godt som norske jordbær med litt fløte over. Norske bringebær er så søte at de fint kan spises som de er, og passer perfekt som for eksempel bilsnacks. Mange kjører langt til ulike feriedestinasjoner og den enkleste snacksen som finnes er rett og slett oppkuttet frukt og grønt. Lurt å ha i bakhånd for å holde tålmodigheten under kontroll og en jevn energi.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no

Vannmelon som hovedsakelig består av vann, er godt og leskende i sommervarmen. Imponer barna med vannmelon som fruktfat- pynt med annen frukt og bær, så får du en dekorativ vannmelonpizza.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - fotograf Synøve Dreyer

Sunn mat i farta

I ferien er vi både i fornøyelsesparker, på stranda og på fotballturneringer. Det kan enkelt å ta med seg en bollepakke eller mellombar fra butikken, som rask energi. Men med litt planlegging og forberedelser kan du tilby sunn snacks og næringsrik lunsj og mellommåltider.  

Har du noen modne bananer kan du lage mye godt og næringsrikt som smaker godt i sommervarmen. Banan gir god sødme og passer i alle typer smoothie. Finn din og barnas favoritt og hell over på egnede flasker. Legger du den i fryseren dagen før har du kald smoothie en god stund utover neste dag. Lag bananpannekaker eller bananbar som gir god energi, samtidig som det inneholder masse god næring og smaker søtt og godt.

Det passer godt å dra frem for å få opp igjen energien-etter mange runder i badevannet på stranda, eller for sultne fotballhelter som vil fortsette å prestere godt utover dagen. La barna spise seg gode i sommer med sunne og næringsrike valg!

 Spis deg god i sommer!

 

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no