Oppkuttet frukt og grønt i bakker

Skolebarn trenger en fruktpause

Skoledagen er lang. Barna er vant med en fruktpause fra barnehagen. En anledning til å fylle på ny energi og å roe ned rundt bordet. Å kose seg sammen med andre med en fruktpause er positivt for både miljøet og konsentrasjonen.

Denne fruktpausen mister mange barn når de begynner på skolen. De fleste skolebarn har med matpakke på skolen, men ofte er den for liten til å vare dagen ut, og lærere forteller om barn som ikke orker å holde konsentrasjonen oppe. Da kan en fruktpause redde dagen.

Matglede og fellesskap

Det er viktig å lære og kose seg med sunn mat. Å kose seg behøver ikke å bety å spise usunt. Ved å innføre en fruktpause i skolen kan barna få mye verdifull læring. De lærer seg å dele, snakke hyggelig sammen og å kose seg med god og fargerik mat. Gode opplevelser å ta med videre i livet. Som en bonus kommer bedre konsentrasjon, bedre klassemiljø og gode matvaner. 

Unngå andre fristelser

Også eldre barn har godt av ekstra påfyll. Ungdomsskoleelever reiser ofte direkte videre på aktiviteter etter skolen, og trenger ekstra energi. Det er mange fristelser underveis, men ved å spise regelmessig opprettholder ungdommen et jevnt blodsukker, som igjen gir mindre søtsug og mindre behov for å falle for fristelsen for noe usunt i farta på vei til trening. Gode matvaner forebygger overvekt og livsstilssykdommer, og etablerer gode vaner til å ta med videre i livet.

1 av 5 om dagen

Kommunene i Norge har ansvar for opplæring og for å oppfylle myndighetenes anbefalinger for mat og måltider i skolen. Ved å legge til rette for gratis skolefrukt til alle elever, bidrar også kommune til praktisk tilrettelegging for helsemyndighetenes kostråd ved å sørge for 1 av 5 om dagen. 80 prosent av norsk småbarnsforeldre mener at grunnskolen bør tilby elevene frukt i løpet av dagen.

Gratis skolefrukt er god helsepolitikk. Det bidrar til å utjevne sosiale forskjeller, og til å spare fremtidige helsekostnader.

Inspirasjon til matpakker

Grove vafler - Matglede på boks