Bord med sommermat; bær, tomater og salater

Sunne valg i kantinen

Jobber du med kantine eller storhusholdning? Her får du tips og lenker til nyttige ressurser du kan bruke i arbeidet ditt. Mange nordmenn spiser minimum et måltid om dagen i kantine, og matvalgene vi gjør her påvirker folkehelsen. Sunne og friske arbeidstakere er viktig for enhver arbeidsgiver, derfor er du viktig i arbeidet med å øke inntaket av frukt og grønt i befolkningen.

Kantinen er bedriftens hjerte

Det serveres over 200 millioner måltider årlig i over 5000 kantiner. I et folkehelseperspektiv er det altså ikke likegyldig hva slags mat som serveres her. 

Du som driver kantine er viktig fordi;

  • Du er med på å øke trivelsen og bedre helsen hos brukerne dine
  • Mange bor alene og ser på ditt måltid som dagens viktigste
  • Du skaper matglede gjennom lukt, smak og farger
  • Du er med på å påvirke ansattes matvaner i en helsepositiv retning
  • Du inspirerer brukerne til å prøve nye retter hjemme

Helse og økonomi spiller på lag

Det enkleste steget du kan ta for å grønne opp mattilbudet er å servere mer frukt og grønnsaker. Det å få hver ansatt til å fylle halve lunsjtallerkenen sin med grønnsaker, frukt og bær er målet.

Hvorfor er dette lurt?

Svært mye godt dokumentert forskning viser at frukt og grønnsaker minsker risikoen for overvekt, kreft, hjerte- og karsykdommer, høyt blodtrykk, diabetes type 2, og flere andre kostholdsrelaterte sykdomstilstander.

Det er lønnsomt med mye grønt. Helse, ernæring og økonomi spiller på lag når du øker andelen frukt og grønt i din matservering. Frukt og grønt er rimelige råvarer å bruke, spesielt når du utnytter varene som er i sesong.

Frukt og grønt setter smak og farge

Fargerike retter gir utallige variasjonsmuligheter, og det er både enkelt og raskt å tilberede. Frukt og grønnsaker setter smak og farge til alle retter.

Visste du at en ekte spagetti bolognese består av like mye karbonadedeig som revne gulrøtter? Med dette tipset kan du kutte nesten halvparten av kostnadene på denne retten. Revet sellerirot er også et must i en slik saus og hever, uten tvil, smaken.

Hva kan jeg gjøre?

Kutt opp frukt og grønnsaker, og legg til rette med en innbydende servering. Da spiser vi dobbelt så mye!

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - fotograf Synøve Dreyer

Lag suppe! Det er en enkel måte å lage mye mat til mange, hvor du samtidig får inn mye grønnsaker. I tillegg er det rimelig og lettvint mat. Lag suppe på 1-2-3.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - fotograf Marte Garmann

Friske salater er et viktig innslag i enhver kantine. Varier med sesongens friske grønnsaker, og bruk gjerne ferdigkuttede varianter for å spare tid.

Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - fotograf Synøve Dreyer

Oppkuttet frukt gir energi til de gode avgjørelsene. Tusenvis av møter avholdes hver eneste dag. Kaker og kjeks er på vei ut, nå er det møtefrukt som gjelder!

 Opplysningskontoret for frukt og grønt - frukt.no - fotograf Synøve Dreyer

Få flere gode tips i lenkene under, og inspirasjon til nye oppskrifter finner du her på frukt.no. Lykke til!

Små grep for å tilby sunn mat på farten (Helsedirektoratet)