Torjus tipser - kål

Torjus tipser; hva søren gjør man med en kål?

Jeg trodde lenge at kål bare var tørt og kjedelig - noe som ble glemt i grønnsaksskuffen. Men sannheten? Kål kan være søt, sprø, saftig og faktisk skikkelig digg.

Jeg må innrømme det: Før jeg flyttet hjemmefra hadde jeg aldri frivillig lagt et kålhode i handlekurven. Jeg så bare for meg at det skulle bli liggende i grønnsaksskuffen til det råtnet. Og smaken? Jeg trodde kål var tørt, kjedelig og smakte omtrent som en litt seig hodesalat. Hvis noen tvang i meg grønnsaker, var jeg typen som druknet bladene i dressing for å slippe unna.

Men så dro jeg på utveksling til Normandie i Frankrike – og bestemte meg for å smake på alt. Og plutselig åpnet det seg en helt ny verden. Kål tilberedt riktig er rett og slett digg! Søt, sprø, saftig, mettende – og mye mer spennende enn sitt rykte.

Greia er at kål er en av de mest undervurderte grønnsakene vi har. Du kan bruke den til nesten alt:

·         Rå i en frisk salat eller coleslaw med litt syrlig dressing.

·         Raskt woket med olje og hvitløk til den karamelliserer seg.

·         Fylt som kålruletter – en skikkelig klassiker.

·         Gratinert eller servert i en fyldig fløtesaus.

Etter Frankrike begynte jeg faktisk å ha kål fast hjemme. Jeg skar den i strimler og stekte den som topping på pizza. Jepp, pizza med kål! Når kålen karamelliserer seg i litt olje og salt, blir den søt og knasende – og smaker overraskende bra sammen med smeltet ost.

Men min absolutte favoritt? Tykkskårne skiver av kål eller nykål, bakt i ovnen til de er gylne og møre, servert med en enkel soya-smørsaus. Det er saftig, smakfullt og helt umulig å ikke like.

Så ja – glem alt du tror du vet om kål. Gi den en sjanse, og jeg lover deg at den kommer til å overraske deg.