Kålrotfritters

Torjus tipser: Fra kresen kjøttelsker til frukt- og grøntfan

Grønnsaker var noe han helst ville unngå, og frukt sto langt nede på lista over mat han brydde seg om; Rå gulrot, tomat i tomatsaus, mais på kebab og potet i forskjellige former var de eneste grønnsakene han likte. Tomater? Livredd. Løk? Kunne ikke være i nærheten. Følg Torjus – vår matfaglige rådgiver, tidligere notorisk kresen og “kjøttis”, nå lidenskapelig opptatt av alt det grønnsaker, frukt og bær kan være.

En ny start – og et lite oppgjør med seg selv 

Etter videregående flyttet han hjemmefra og begynte å studere i Trondheim. Det ble et naturlig vendepunkt. Han skulle få seg nye venner og skjønte at han var en fyr det var vanskelig å invitere på middag eller bestille dele take-away pizza med på et vorspiel. Han ønsket ikke å være han som ikke spiste maten som ble servert eller plukket av det meste som ble servert. 


Derfor tok han et valg: han skulle slutte å være kresen og begynne å smake på det som ble satt foran ham. I starten var det vanskelig. Han brekte seg litt i starten – men sakte skjedde det noe. Smaken endret seg. Og viktigst: Forståelsen av hvor mye tilberedningen har å si. 

– Jeg trodde jeg hatet tomat. Men så smakte jeg ovnsbakt tomat – og det var dritdigg. Kokt brokkoli var ekkelt, men sprøstekt brokkoli var en åpenbaring. Jeg skjønte at det ikke var råvaren det var noe galt med – det var måten den ble servert på. 

Grønnsaker trenger ikke "smake sunt" 

I Frankrike, hvor han senere studerte, tok reisen en ny vending. Han bestemte seg for å bestille det han ikke kjente til på restaurant – og oppdaget verdener av nye smaker. 
– Jeg digga taco og burger fordi det hadde stekeskorpe og masse umamismak – og etter hvert skjønte jeg at det kan grønnsaker få også! Jeg hadde gått rundt og trodd grønnsaker måtte smake «sunt», men det er jo ikke sant. Grønnsaker kan være skikkelig mektige, deilige og digge. 
Han begynte å eksperimentere med kjøttfrie versjoner av favorittretter. Noen ganger funka det ikke. Men ofte gjorde det det – og det åpnet nye muligheter. Han begynte rett og slett å stole på grønnsakene, og på seg selv når han var på kjøkkenet. 


Hva kan du forvente i denne serien? 

I denne serien på vil Torjus og andre gjester utforske sesongens beste råvarer og dele hva de lager med dem – og ikke minst: Hva de før aldri ville trodd de kom til å like. 
Vi vil dele oppskrifter, tips og teknikker som kan bidra til å snu skepsis til frukt og grønt til begeistring. For det handler ikke nødvendigvis om å endre alt på en gang – men å oppdage nye veier inn i matgleden, én råvare om gangen. 


Neste artikkel: Tomaten Torjus brakk seg av – og tre måter han tilbereder den på i dag