Tørking av frukt og bær

Tørket frukt og bær er ypperlig til kveldskosen og en god erstatning for vanlig snacks og godteri. Du trenger ikke en frukttørker - det er lett å gjøre det selv. Tørkede hele bær kan brukes f.eks. i bakverk som et alternativ til rosiner og sukat.

Appelsiner

Tørkede appelsinskiver er supre å bruke som snacks og i bakverk. Og de er vakre for eksempel i blomsterdekorasjoner, o.l.

Vask appelsiner godt og tørk dem godt. Skjær dem i tynne skiver. Legg dem på et bakepapir på et stekebrett og sett dette i ovnen på 50 – 60 °C. Ta brettet ut etter ca. 2 timer og la skivene lufttørke til de er sprø. Tiden på dette varierer etter tykkelsen, men regn med ett døgn.

Skallet gir en litt bitter smak. Om du ønsker mildere skiver kan du skrelle frukten før du skjærer den i skiver.

Epler og pærer

Frukt med tynt skall trenger ikke skrelles. Stikk ut kjernehusene og skjær frukten i ¾ – 1 cm. tykke skiver. Pærer kan også skjæres i tynne båter. Træ frukten på snor eller treskjeskaft, som kan henges på rillene i stekeovnen. Pærebåter legges på rist over stekebrett. Forvarm stekeovnen til 90 °C og tørk eplene og pærene til de har fått en fløyelsaktig hinne utenpå, 1 – 1½ time. Senk temperaturen til 50-40 °C, og tørk frukten til det ikke kommer mer fuktighet ut av den når du klemmer på den. Det tar ca. 1 døgn. Avkjøl frukten og oppbevar den i tett boks på et mørkt og kjølig sted.


Blåbær og tyttebær

Rens bærene og legg dem utover stekebrettet i ett lag. Lufttørk dem i 2-3 døgn på et tørt og luftig sted så bærene ikke begynner å mugne. Tørk dem så i stekeovnen, først ved 30 – 40 °C i 1 – 2 timer. Øk så varmen til 70 °C og la dem ligge til de er gjennomtørre. Oppbevar dem som tørket frukt.

Naturens godteri

Tørket frukt og bær som ikke er tilsatt sukker er med og bidrar til «5 om dagen». Man bør begrense mengdene noe, siden kalori- og karbohydratinnholdet er mer konsentrert enn i frisk frukt og bær. Tørket frukt og bær uten tilsatt sukker er naturens eget godteri som både kropp og gane har glede av. Når frukt og bær tørkes, øker  fiberinnholdet pr. 100 g, noe som er bra for magen og fordøyelsen. Dvs. at om man f.eks. sammenlikner 1 tørket og 1 friskt eple, så er næringsinnholdet det samme. Men når det gjelder vekt så blir det annerledes. F.eks. så er 100 g tørket eple i utgangspunktet 600 g friske epler før væsken tørkes bort.