Vask alltid frukt og grønnsaker

Vi anbefaler - som vi alltid har gjort - å vaske frukt og grønnsaker før vi spiser dem. Her får du noen enkle kjøreregler som hjelper deg å holde god hygiene på kjøkkenet.

Vask alltid

  • Skyll i kaldt rennende vann og tørk av med et rent papir. Dette fordi alle matvarer kan ha med seg bakterier, som vi helst vil unngå.
  • Vask også frukt med tykt skall som ikke skal spises før du skjærer dem opp. For eksempel melon og appelsin, som ofte skjæres i skiver eller båter og serveres med skallet. Da unngår du at bakterier havner på asjetten og smitter over på andre matvarer.
  • Dersom noen er i en spesielt sårbar gruppe kan risikoen for smittestoffer reduseres ved å legge frukt og grønnsaker i eddikvann. Bruk 0,6 dl av 35 % eddikessens til 1 liter lunkent vann fra springen – la råvaren ligge i vannbad i 10-15 minutter. Skyll deretter godt med rent, kaldt vann for å fjerne eddiksmaken.

God håndhygiene

Både for de som skal håndtere mat og de som skal spise den er god håndhygiene viktig. Vask hendene ofte og grundig med såpe og lunkent vann, spesielt når du har vært ute blant folk, før måltid og etter toalettbesøk. Hånddesinfeksjon er et godt alternativ dersom håndvask ikke er mulig.

 

Les mer på:

Folkehelseinstituttet

Mattilsynet