Salt og fiskesprell
Vi får i snitt i oss ca. 10 g salt pr. dag. Det er dobbelt så høyt som anbefalt. For voksne anbefales det å begrense saltinntaket til litt under 6 gram per dag, mens for barn bør inntaket begrenses til ca 3-5 gram salt per dag, avhengig av alder.
Mellom 70 og 80 % av saltet vi får i oss, kommer fra bearbeidede matvareprodukter og ferdigmat.
Trenger vi salt?
Salt er livsnødvendig for oss mennesker. Blant annet har det stor betydning for væskebalansen, nerver og muskler.
Slik kan du begrense saltinntaket
Et godt tips er å gi smak til maten uten å bruke for mye salt. Erstatt heller noe av saltet ved å smaksette maten med krydder og krydderurter. Finhakkede friske krydderurter gir en herlig smak til supper og sauser, og høyner smaken på fiskeretter, gryteretter, bakverk, grønnsaker og salater. I tillegg til å lukte godt, virker de også stimulerende på sansene og appetitten. De passer ypperlig som erstatning til salt. Hvitløk og andre sorter løk høyner også smaken og redusere behovet for å bruke mye salt. Ved å lage mye hjemmelaget mat har du bedre kontroll på mengden salt som brukes.
Fisk og sjømat
Det anbefales å spise 300 - 450 gram fisk hver uke. Mange barn spiser mindre fisk og annen sjømat enn det som anbefales. Fiskesprell kan hjelpe barnehagen til å få mer fisk inn i barnehagens kosthold.
Gjennom Fiskesprell får barnehagen gratis kurs for de ansatte, tips til fiskeretter til barn og inspirerende materiell for både barna og de voksne.
Les mer på www.fiskesprell.no