Barn med frukt- og grøntboller

Litt om smak

De fleste er enige om at sitroner smaker surt, druer smaker søtt og grapefrukt smaker bittert. Men hva er det som gjør at vi kan smake disse forskjellige smakene? Det er smaksløkene som sitter på tungen som gjør denne jobben.

Smaksløker

Vi har ca. 10 000 (!) smaksløker på tungen vår, barn har til og med enda litt flere, og hver smaksløk lever i ca. 10 dager før de blir erstattet av nye. Smaksløkene gjenkjenner fem ulike grunnsmaker; søtt, salt, surt, bittert og umami, og de er plassert utover hele tungens overflate.

Noen eksempler på de fem grunnsmakene:

• Søtt = sukker, honning, syltetøy, søt frukt, suketter, godteri.

• Surt = sitron, eddik, sure bær, surt godteri, umoden frukt.

• Salt = salt, snacks, bacon, spekemat, saltet fisk.

• Bittert = grapefrukt, appelsinskall, sterk kaffe, grønn te, rucculasalat.

• Umami =buljong, soltørket tomat, soyasaus, stekt kjøtt.

Umami betyr "det som smaker godt", og er en ganske ny smaksbeskrivelse for oss i Norge. I Japan har de kjent den i veldig mange år.

Det er ikke bare smaksløkene som er bestemmende for smaken. Hva man har hatt i munnen rett før, utseende på det man skal spise og temperaturen på det man putter i munnen har også noe å si for hvordan det smaker.

For å kunne smake best mulig, er vi veldig avhengige av luktesansen vår også. Vi har jo alle merket at mat kanskje ikke smaker så mye når man er forkjølet og tett i nesen?

Lag smakseksperiment i barnehagen; De største barna kan jo forsøke å smake på en frukt, først mens de holder seg for nesen og deretter mens de ikke gjør det. Smaker de forskjell? Inni nesen er det mange lukteceller som fanger opp luktestoffene og sender beskjed til hjernen, som igjen forteller oss hvilken lukt det er.

Mennesket kan muligens gjenkjenne 10 000 forskjellige lukter.

Synet er også viktig når vi skal smake. Matvarens utseende, fargen for eksempel, og matens konsistens er også en del av smaksopplevelsen. Prøv også å smake uten å se. Smaker det da anderledes?

Mons og Mona smaker