19.06.2020 12.56.15 av Iselin Bogstrand Sagen, Kommunikasjonsrådgiver/ernæringsfaglig rådgiver

Ikke overrasket over Forbrukerrådets konklusjon om klemmeposene

Onsdag denne uken publiserte Forbrukerrådet en undersøkelse hvor de har gjennomgått innholdet om merkingen av fruktpureer fra klemmeposer og fruktgummi til små barn. Iselin Bogstrand Sagen er ernæringsrådgiver for Opplysningskontoret for frukt og grønt og har selv en sønn på 10 måneder. Hun er ikke overrasket over konklusjonen.

Forbrukerrådet advarer mot «sukkerbomber»

Fruktmos på klemmepose gir mer sukker enn små barn bør få i seg på én dag, og markedsføres som sunne alternativer til frukt og bær. Forbrukerrådet reagerer og krever at myndighetene følger opp egne forpliktelser om å rydde opp i markedet. Skriver Forbrukerrådet på sin nettside. Les hele undersøkelsen: Innhold og merking av fruktpureer og fruktgummi til småbarn.

Selv om produktene ikke er tilsatt raffinert sukker, inneholder de ofte konsentrert eplejuice eller annet fruktkonsentrat og gir et langt høyere fruktsukkerinnhold enn frukten eller bærene naturlig vil inneholde.

-          Jeg synes det er uheldig at noen aktører har markedsført sine produkter som «en av fem om dagen», sier Iselin Sagen. Jeg mener at dette er villedende.

Foreldre vil det beste for barna sine og ønsker å ta gode valg. Allerede samme dag som denne undersøkelsen ble publisert observerte hun andre småbarnsmødre spørre etter råd i frustrasjon på sosiale medier. Hva skulle de gi nå? Svaret er jo så enkelt mener hun, det er jo bare å bruke frukt og bær i sin naturlige form.

Gir ikke klemmeposer til babyen sin

Fiber gir struktur til maten, metthetsfølelse, binder vann og bidrar til en god fordøyelse. Frukt og bær inneholder mye fiber, vitaminer og mineraler som babyen trenger, og bør inkluderes som en del av kostholdet. Rådet om 5 om dagen (halvparten frukt og halvparten grønnsaker) gjelder for babyer og små barn også. Når frukt og bær bearbeides slik den gjør i noen av disse barnematproduktene som er å finne på markedet i dag, er fiberet i svær stor grad brutt ned og man finner et langt høyere konsentrert fruktsukkerinnhold.

-        Jeg har aldri hatt behovet for å gi en klemmepose til babyen min enda. Han spiser frukt og bær og koser seg med det. Jeg synes det er like enkelt å ha med meg en banan på farten, den er jo ferdig emballert fra naturens side. Jeg moser den lett med en gaffel. Stellebaggen rommer jo så mye, en gaffel og et lite plastfat tar ikke store plassen. I starten ble bananen helt finmost, men etter hvert er det viktig også å lære seg hvordan en banan ser ut og også å tygge biter. Jeg har hørt om babyer som peker på gule klemmeposer med banan og sier «banan», forteller Sagen.

Barn kan gjerne få smake frisk frukt allerede fra 4 måneders alder, men da i most form. Fullamming (eller morsmelkerstatning) anbefales til 6 måneders alder, men noen små smaksprøver kan man gjerne prøve før den tid, frukt og grønnsaksmoser er fint å starte med. Epler og pærer kan være hardt for magen i starten så det er best å skrelle og koke litt og så mose, frem til 7-8 måneders alder. Det er fint å teste ut forskjellige smaker og konsistenser. Nå er det tid for norske jordbær og både små og store nyter den norske sesongen.

-        Jeg vasker og kutter opp jordbær, og det går ned på høykant. Babyen gaper høyt opp når han ser de røde bærene, smiler ernæringsrågiveren.

Spist er spist

-        Det er ingen grunn til å ha dårlig samvittighet for at man har gitt barnet noen klemmeposer eller fruktgummier. Vi gjør alle det vi tenker er det beste for våre små og klemmeposene har nok ikke gjort noen skade. En klemmepose av og til som dessert er greit, men prøv gjerne å se hvor enkelt det er med helt vanlig frukt og bær til hverdags!