14.10.2022 09:13:33 av Iselin Bogstrand Sagen, Innholdsrådgiver ernæring og pressekontakt

Enkle grep for å gå ned i vekt – og bli der

Så mange som 7 av 10 menn og 6 av 10 kvinner har enten overvekt eller fedme, og mange har et ønske om å gå ned i vekt og mest av alt bli der (1). Ernæringsrådgiver Iselin Bogstrand Sagen fra Opplysningskontoret for frukt og grønt har et klart råd; tenk først og fremst på hva du bør spise mer av.

 I anledning Verdens frukt og grønt dag 14.oktober vil vi denne gang trekke frem frukten og grønnsakenes funksjon for å unngå å gå opp i vekt og som også bør være en del av et kosthold som gir varig vektreduksjon, forteller Bogstrand Sagen. 

Finnes ingen raske løsninger 

 Først og fremst; det finnes ingen raske løsninger, gode vaner etableres over tid. Dietter holder sjeldent i lengden, unngå derfor ekstreme varianter. Det er viktig å finne et kosthold du trives med. Skal du gjøre justeringer i kostholdet er det smart å ta utgangspunktet i det kostholdet du allerede har og se hvordan du kan gjøre små justeringer. Et slikt grep vil for de aller fleste være å la en større del av tallerkenen være grønn. 

Mindre plass til mer energitette matvarer 

Ernæringsrådgiverens beste tips er å fylle halve tallerkenen med frukt og/eller grønnsaker til hvert måltid. Dette er egentlig et godt råd for alle og er en fin huskeregel for å nå målet om fem enheter frukt og grønnsaker hver dag, halvparten av hver (totalt 500 gram).  

Hun forklarer at frukt og grønnsaker er en svært viktig kilde til fiber og mange viktige vitaminer, mineraler og plantestoffer. Fiber bidrar til at vi holder oss mett lenger og til et stabilt blodsukker. Noe som kommer godt med for å holde søtsuget under kontroll.  

– At vi spiser mat som gir en god metthetsfølelse og som gjør at vi ikke blir sulten igjen med det samme er veldig viktig for å unngå småspisingen og for å også unngå å ende opp med å spise alt for mye eller å ta dårligere matvalg.  

Ernæringsrådgiveren forteller at alle frukt og grønnsaker inneholder lite kalorier.  

– Siden de i tillegg inneholder mye fiber som metter godt er dette vinn-vinn. Samtidig blir det mindre plass til matvarer som gir mer kalorier. På den måten er det å la halve tallerkenen bestå av frukt og grønnsaker en måte å regulere mengden energitett mat. 

Et verktøy for å spise mer frukt og grønt 

Halve tallerken er en fin måte å se for seg mengden frukt og grønnsaker på tallerkenen. Ernæringsrådgiveren forklarer at det ikke nødvendigvis trenger være inndelt på den måten på tallerkenen, men at halve tallerken er et verktøy for å enklere kunne se det for seg og huske på å spise mer frukt og grønt; 

- Brødskiver til lunsj med frisk salat, toppet med paprika, agurk og tomat tilsvarer halvparten grønt. En smoothie til frokost gir mye nyttig næring. En frisk salat på halve middagstallerkenen og noen gulrotstrimler eller frukt til kveldskosen gir kroppen det den trenger av frukt og grønt. 

Ernæringsrådgiveren legger til at mange også med fordel kan spise mer grove kornprodukter og sjømat, og minner om at Helsedirektoratets kostråd også passer for deg som skal gå ned i vekt. 

Fakta: 

Et inntak av frukt, bær og grønnsaker i tråd med Helsedirektoratets anbefalinger om «5 om dagen» bidrar til å redusere risiko for hjerte og karsykdom og flere kreftformer.  

Les mer om frukt og grønnsakenes helseeffekter her: 

 1 Folkehelseinstituttet: Overvekt og fedme i Noreg