Jordbær

Jordbær slik vi kjenner dem i dag er et resultat av en lang krysningsprosess av ulike viltvoksende jordbærplanter. Jordbær har vært kjent som ville markjordbær i Europa siden romertiden, men kommersiell dyrkning begynte på begynnelsen av 1800-tallet. Les om de vanligste jordbærsortene under.

En krysning av de beste jordbærplantene fra Nord- og Sør-Amerika med de beste europeiske artene førte til de store, sterktduftende og saftige jordbærene slik vi kjenner dem i dag. En videreutvikling av planten har ført til tusenvis av forskjellige jordbærvarianter for å tilfredsstille ulike klimatiske forhold i dyrkerlandet, smaksegenskaper, størrelse og holdbarhet. Egentlig er jordbæret en oppsvulmet blomsterbunn som inneholder bitte små jordbærfrø som botanisk sett er nøtter.

KORONA

Korona er utviklet i Holland og har lenge vært den viktigste sorten hos oss. Bærene modner middels tidlig. De er store med meget fin og aromatisk smak. Bærene er lite faste og har svak overflate. De må derfor behandles forsiktig. Fargen er litt lys, og egner seg derfor ikke så godt for konservesindustrien. Hamsen sitter dessuten svært fast og må fjernes med kniv. Når Korona er nyhøstet er det et nydelig spisebær.

SONATA

Sonata er en av de store nyere sortene som har kommet på markedet og som ser ut til å slå godt an. Den er stor og fin, nydelig rødfarge og god søt smak. Sonata har bra holdbarhet.

FLORENCE

Florence er en sort som har blitt tatt i bruk de siste årene. Bærene modner sent, og kan utvide sesongen en til to uker. Bærene er faste og litt lyse på fargen. Smaken er bra, og sorten har derfor blitt godt mottatt av forbrukerne.

POLKA

Polka er en sort som også modner litt senere enn Korona. Bærene er middels store, faste og søtsyrlige og gode som spisebær. Mørk rødfarge også innvendig.

FRIDA

Frida modner noen dager senere enn Korona, og gir meget store bær. Bærene har en flott rødfarge, syrlige, faste og gjennomfargede bær som smaker meget godt. Sorten passer først og fremst som spisebær, men er også fin til konserves.

SENGA SENGANA

Senga Sengana var hovedsorten hos oss i mange år. Plantene er meget sterkvoksende og friske. Bærene modner noen dager senere enn Korona. Bærene er middels faste, litt syrlige, men har god kvalitet både som spisebær og særlig for konservesindustrien.

ZEFYR

Zefyr er en sort som som modner tidlig og som har blitt dyrket i Norge siden midten av 1960-tallet. En svakhet med sorten er at den har svak resistens mot mjøldogg. Sorten gir store bær. Har god kvalitet som spisebær, men de egner seg ikke til konservesidustrien.

HONEOYE

Honeoye er en eldre sort som gir store, mørke bær. Bærene er nokså syrlige, men godt modne bær smaker bra. Den mørke bærfargen gjør sorten brukbar også for konservesindustrien.

RUMBA

En ny sort som modner omtrent på samme tid som Honeoye. Store og faste skinnende røde bær med god holdbarhet. Smaken er relativt nøytral, men høstes den ikke for tidlig, gir den et godt smaksinntrykk. I tillegg til tidligproduksjon på friland, er Rumba også en aktuell sort til produksjon i tunnel.

SAGA

Store røde, litt brede bær med god gjennomfarging. Kjernen er litt lysere rød. Smaken er meget god. Bæret er fastere og har bedre skallstyrke enn Korona, og har av den grunn bedre holdbarhet etter høsting enn denne. Saga har vist seg å ha gode egenskaper for industrien.

MALWINA

Malwina modner sent og egner seg derfor til å forlenge sesongen. Mørkerøde bær med god smak og relativt god holdbarhet.

NOBEL

Nobel er en av de nyere sortene som man knytter stor tro til. Veldig pene kjegleformede bær med jevn farge rød og form og med fin glans. Faste bær med god smak.

Kilde: Bioforsk, Norgro og Graminor.

Bruksområde

Jordbær spises naturell. Godt sammen med melk, fløte, rømme og kanskje litt sukker. Jordbær har mange bruksområder og kan brukes som kakepynt, kakefyll, i fruktsalat, i milkshake, til iskrem eller til sylting. Jordbær kan fryses.

Egenskaper

Jordbær har et høyt innhold av vitamin C som styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Jordbær er også en kilde til folat som bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, samt kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Jordbær skal være tørre, friske, hele og blanke uten antydning til trykkskader og råteangrep. De bør ha utviklet en god og jevn farge, og bør ha stilken og begerbladene på plass. Det forekommer store variasjoner i form og størrelse mellom de forskjellige variantene, men alle bærene i samme kurv bør være noenlunde jevne.

Lagring

Jordbær har meget kort holdbarhet, og egner seg ikke til oppbevaring over flere dager. Da bør de fryses.

Sesongmåneder

Juni, Juli, August, September

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
98 %
Vann
88 g
Kilojoule
144 KJ
Kilokalorier
34 Kcal
Protein
0,5 g
Karbohydrat
6,6 g
Fett
0,2 g
Norsk
Jordbær
Latin
Fragraria x ananassa
Engelsk
Strawberries
Tysk
Erdbeere
Fransk
Fraises
Spansk
Fresas
Italiensk
Fragole

Spis mer jordbær