Ananas

Ananas består egentlig av over 100 individuelle bær samlet rundt en treaktig stilk som avsluttes med en bladkrone. Ananas finnes tilgjengelig i Norge hele året i flere størrelser.

Ananas går under betegnelsen tropisk frukt og kom til Europa med Columbus. I Brasil vokser den fortsatt vilt. Frukten vokser på en stengel omkranset av en bladrosett og høstes hele året. Ananas består egentlig av over 100 individuelle bær samlet rundt en treaktig stilk som avsluttes med en bladkrone. Ananas finnes tilgjengelig i Norge hele året, i flere størrelser. De minste kalles miniananas og er fra 2-3 hekto. De største er søtere fullvoksne ananas på rundt 2 kilo. Skallet på ananasen er skjellpreget, tørt og sprøtt mens fruktkjøttet er saftig og har en frisk og syrlig smak.

 

Bruksområde

Med sin søte, syrlige og friske smak er det faktisk vanskelig å finne noe som man ikke kan spise ananas til. Den brukes ofte til salater,  i desserter, som et mellommåltid og den passer godt i mange kjøtt- og fiskeretter. Den er mye brukt i sterke retter fra Asia, India og Mexico.  Ananas kan tilberedes på flere måter, rå eller varmebehandlet. Grillet ananas er verd å prøve.

 

Egenskaper

Ananas har et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C bidrar til at immunsystemet fungerer normalt og beskytter cellene mot oksidativt stress. Vitamin C øker opptaket av jern fra andre matvarer du spiser og bidrar til dannelse av kollagen som har betydning for tannkjøtt, tenner og hud. Vitamin C bidrar også til normal energiomsetning. Ananas har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

All ananas er moden når den høstes. Sukkerinnholdet blir nøye målt før den høstes for at den skal ha minimumskravet. En ananas bør være tung i forhold til størrelsen, velformet og se frisk ut. Kronbladene skal også være grønne og friske. Fargen på ananas kan variere fra grønn til gul, og en moden ananas kan være grønn på farge.

 

Lagring

8 - 20°C fremmer modning, 4 - 8°C oppbevaring av moden vare.

Moden ananas oppbevares ved 4 -– 8 °C, mens umoden gjerne litt varmere for å fremskynde modningsprosessen. Etylen i rommet vil også fremskynde modningen.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
53 %
Vann
87 g
Kilojoule
197 KJ
Kilokalorier
47 Kcal
Protein
0,4 g
Karbohydrat
10,1 g
Fett
0,2 g
Norsk
Ananas
Latin
Ananas comosus
Engelsk
Pineapple
Tysk
Ananas
Fransk
Ananas
Spansk
Piña, Ananas
Italiensk
Ananas