Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
53 % 87 g 197 47 0.4 g 10.1 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0.1 g 0.1 g 0 g 10.1 g 1.4 g 12 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 0.1 Alfa-TE 0.08 mg 0.03 mg 0.3 mg 0.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.09 mg 5 µg 0 µg 12 mg 18 mg 0.2 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
160 mg 16 mg 0.1 mg 0 µg 0.11 mg 10 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Ananas
Latin: Ananas comosus
Engelsk: Pineapple
Tysk: Ananas
Fransk: Ananas
Spansk: Piña, Ananas
Italiensk: Ananas

OM ANANAS

Ananas går under betegnelsen tropisk frukt og kom til Europa med Columbus. I Brasil vokser den fortsatt vilt. Frukten vokser på en stengel omkranset av en bladrosett og høstes hele året. Ananas består egentlig av over 100 individuelle bær samlet rundt en treaktig stilk som avsluttes med en bladkrone. Ananas finnes tilgjengelig i Norge hele året, i flere størrelser. De minste kalles miniananas og er fra 2-3 hekto. De største er søtere fullvoksne ananas på rundt 2 kilo. Skallet på ananasen er skjellpreget, tørt og sprøtt mens fruktkjøttet er saftig og har en frisk og syrlig smak.

Bruksområde

Med sin søte, syrlige og friske smak er det faktisk vanskelig å finne noe som man ikke kan spise ananas til. Den brukes ofte til salater,  i desserter, som et mellommåltid og den passer godt i mange kjøtt- og fiskeretter. Den er mye brukt i sterke retter fra Asia, India og Mexico.  Ananas kan tilberedes på flere måter, rå eller varmebehandlet. Grillet ananas er verd å prøve.

Egenskaper

Ananas har et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C bidrar til at immunsystemet fungerer normalt og beskytter cellene mot oksidativt stress. Vitamin C øker opptaket av jern fra andre matvarer du spiser og bidrar til dannelse av kollagen som har betydning for tannkjøtt, tenner og hud. Vitamin C bidrar også til normal energiomsetning. Ananas har også et høyt innhold av kostfiber som er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

All ananas er moden når den høstes. Sukkerinnholdet blir nøye målt før den høstes for at den skal ha minimumskravet. En ananas bør være tung i forhold til størrelsen, velformet og se frisk ut. Kronbladene skal også være grønne og friske. Fargen på ananas kan variere fra grønn til gul, og en moden ananas kan være grønn på farge.

Lagring

8 - 20°C fremmer modning, 4 - 8°C oppbevaring av moden vare.

Moden ananas oppbevares ved 4 -– 8 °C, mens umoden gjerne litt varmere for å fremskynde modningsprosessen. Etylen i rommet vil også fremskynde modningen.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
53 % 87 g 197 47 0.4 g 10.1 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0.1 g 0.1 g 0 g 10.1 g 1.4 g 12 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 0.1 Alfa-TE 0.08 mg 0.03 mg 0.3 mg 0.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.09 mg 5 µg 0 µg 12 mg 18 mg 0.2 mg 2 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
160 mg 16 mg 0.1 mg 0 µg 0.11 mg 10 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Ananas
Latin: Ananas comosus
Engelsk: Pineapple
Tysk: Ananas
Fransk: Ananas
Spansk: Piña, Ananas
Italiensk: Ananas