Appelsiner

Navnet appelsin kommer fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. Fra 1500-tallet ble appelsinplanten kjent i Europa som prydbusk, mens fruktproduksjon startet i Europa på begynnelsen av 1800-tallet.

Appelsin stammer opprinnelig fra Kina. Vårt navn på frukten kommer fra tyskernes Apfelsine som betyr kinesisk eple. Fra 1500-tallet er planten kjent i Europa som prydbusk, mens fruktproduksjon startet i Europa på begynnelsen av 1800-tallet.

Appelsin deles gjerne inn i to hovedgrupper kalt blond og rød. Blonde appelsiner har et gult fruktkjøtt. Røde appelsiner har et mer eller mindre rødt fruktkjøtt. Det finnes mange forskjellige appelsinvarianter, noen dyrkes for ferskvarekonsum, mens andre dyrkes bare for å lage juice. Over en tredel av produksjonen går til juiceproduksjon. Appelsin er verdens viktigste trefrukt. Gode appelsiner finnes året rundt, men den største sesongen er fra desember til påsketider. Frukten importeres fra blant annet Spania, Egypt, Sør-Afrika og Chile.

 

Bruksområde

Appelsin spises naturell eller presses til juice. Appelsin har et rikt anvendelsesområde og brukes til salat, fruktsalat, saus og garnityr, til pynt på smørbrød, is eller marmelade. Ved bruk av skallet til marmelade er det viktig å skrubbe dette først for å fjerne rester av voks.

 

Egenskaper

Appelsin har et lavt innhold av både energi og fett, samt et høyt innhold av vitamin C. Vitamin C styrker immunsystemet og beskytter cellene mot oksidativt stress. Vitamin C bidrar også til å redusere tretthet og utmattelse og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Appelsin har også et høyt kostfiberinnhold som er bra for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Appelsin skal være frisk og ha en jevn farge uten grønne flekker. Fruktkjøttet skal virke fast uten tegn til bløte flekker. Appelsin skal videre være saftig og velsmakende, ha et skall som løsner lett og inneholde få steiner.

 

Lagring

2 - 4°C.

Appelsiner inneholder ikke stivelse i fruktkjøttet og kan derfor ikke ettermodne. Det betyr at frukten er friskest og mest moden på det tidspunktet da den blir høstet.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
78 %
Vann
88 g
Kilojoule
157 KJ
Kilokalorier
37 Kcal
Protein
0,9 g
Karbohydrat
7,2 g
Fett
0,1 g
Norsk
Appelsin
Latin
Citrus sinensis
Engelsk
Orange
Tysk
Orange, apfelsine
Fransk
Orange
Spansk
Naranja
Italiensk
Arancia

Oppskrifter med appelsin