Daddel

Daddel er en gammel kulturplante og kommer opprinnelig fra India. Dadler er en frukt som ble dyrket for over 8000 år siden.

I dag dyrkes det mest dadler i Nord-Afrika og i Midtøsten. Frukten vokser på palmer, der dadlene henger under palmebladene i store klaser. Hver klase kan inneholde mer enn 2000 dadler. Daddel er en steinfrukt, med en avlang hard kjerne. Frukten er oval i formen og ca 3-5 cm lang. Skallet er tynt og sprøtt, blankt og brunt i fargen, og kan spises. Selve fruktkjøttet er gulbrunt og smaker søtt. Daddel spises både fersk og tørket, men det meste som selges i Norge er tørket. På grunn av høyt sukkerinnhold vil daddel ofte være klebrig.

 

Bruksområde

Daddel er god å spise naturell som snacks. Den kan deles og renses og tas med i fruktsalater, som kakefyll eller i pai. Den søte smaken er en spennende kontrast i skinke- og ostesalat. Daddel kan brukes til konfekt. Ta ut kjernen og fyll hulrommet ned marsipan eller mandelmasse og dypp den i smeltet sjokolade. Strø på med kokosmasse.

 

Egenskaper

Tørkede dadler har et høyt innhold av kalium. Kalium bidrar til normal muskelfunksjon og til å opprettholde normalt blodtrykk. Tørkede dadler er også en kilde til kopper og har et høyt kostfiberinnhold. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

 

Kvalitetskrav

Daddel skal være blank i skallet uten antydning til sprekker eller andre skader. Den må ikke være uttørket.

 

Lagring

0 - 2°C.

Daddel har god holdbarhet ved riktig oppbevaring. Den er ikke ømtålig for kulde.

Norsk
Daddel
Latin
Phoenix dactylifera
Engelsk
Date
Tysk
Dattel
Fransk
Datte
Spansk
Dátil
Italiensk
Dattero