Avokado

Avokado er egentlig en frukt og vokser på trær, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre og den blir gjerne blir brukt som en grønnsak blir den ofte oppfattet som det. Avokado er noe av det sunneste du kan spise.

Avokado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika og dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Avokado vokser på trær og er en frukt, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre blir den av noen oppfattet som en grønnsak. Den er pæreformet i fasong med grønt eller sort skall og finnes i forskjellige varianter. Avokado kan variere i størrelse fra 150 g til 2 kg. Skallet er glatt eller knudret og fruktkjøttet har en lys grønn eller gulhvit farge.

I midten sitter en stor kjerne. Den fjernes etter at frukten er delt i to og vridd fra hverandre. Det er lett å fjerne steinen på en moden avokado med en skje eller en kniv.

Avokado høstes umoden for å tåle transport og modnes underveis. De fleste butikker selger spisemoden avokado. Det finnes flere varianter. Hass er den typen som det selges mest av i Norge. 

Bruksområde

Avokado har en nøtteaktig mild og nøytral smak og en kremaktig konsistens. Den er meget anvendelig. Den egner seg godt til å balansere sterkere retter. Den er mye brukt i det latinamerikanske kjøkken. Texmex uten guacamole, som er most avokado, er utenkelig.

Avokado anbefales i salater, i grillsausen, i egne forretter, gjerne med reker, i kalde supper og kremer til dessert, som pålegg og den er super å bruke i smoothie.

Avokado brukes mest rå. Blir den kokt kan får den en litt besk smak. Steking i noen sekunder går greit.

Egenskaper

Avokado har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Avokado har også et høyt innhold av folat og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Avokado er også en kilde til vitamin E, B6 og kopper. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Avokado finnes i flere varianter. Ved bestilling fra grossist kan det ofte bestilles den modningsgrad som er ønskelig. Skallet hos de glatte variantene skal være blankt og fast uten tegn til uttørking. En moden avokado vil gi etter for et lett håndtrykk, og når frukten skjæres i to vil kjernen lett løsne fra fruktkjøttet. En moden avokado vil også ha en kremaktig konsistens som er smørbar. Harde avokado er umoden vare og må modnes frem i butikken eller hos forbruker.

Lagring

Umoden avokado har lang holdbarhet i temperaturer på 6–10 grader, men den modnes lett på kjøkkenbenken. Moden avokado kan oppbevares i kjøleskap, men aldri under 5 grader. I kaldere temperaturer blir fruktkjøttet misfarget.

 

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
71 %
Vann
73 g
Kilojoule
804 KJ
Kilokalorier
196 Kcal
Protein
1,9 g
Karbohydrat
0,5 g
Fett
19,5 g
Norsk
Avokado
Latin
Persea americana
Engelsk
Avocado
Tysk
Avocado
Fransk
Avocat, poire-avocat
Spansk
Avocado, aguacate
Italiensk
Avocado