Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
71 % 73 g 804 196 1.9 g 0.5 g 19.5 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
4.1 g 12.1 g 2.2 g 0 g 0.5 g 5.2 g 14 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 3.2 Alfa-TE 0.1 mg 0.1 mg 1.1 mg 1.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.36 mg 11 µg 0 µg 6 mg 11 mg 0.4 mg 6 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
450 mg 25 mg 0.4 mg 0 µg 0.19 mg 39 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Avokado
Latin: Persea americana
Engelsk: Avocado
Tysk: Avocado
Fransk: Avocat, poire-avocat
Spansk: Avocado, aguacate
Italiensk: Avocado

OM AVOKADO

Avokado kommer opprinnelig fra Mellom-Amerika og dyrkes nå i de fleste tropiske og subtropiske strøk. Avokado vokser på trær og er en frukt, men siden den verken er søt eller inneholder fruktsyre blir den av noen oppfattet som en grønnsak. Den er pæreformet i fasong med grønt eller sort skall og finnes i forskjellige varianter. Avokado kan variere i størrelse fra 150 g til 2 kg. Skallet er glatt eller knudret og fruktkjøttet har en lys grønn eller gulhvit farge.

I midten sitter en stor kjerne. Den fjernes etter at frukten er delt i to og vridd fra hverandre. Det er lett å fjerne steinen på en moden avokado med en skje eller en kniv.

Avokado høstes umoden for å tåle transport og modnes underveis. De fleste butikker selger spisemoden avokado. Det finnes flere varianter. Hass er den typen som det selges mest av i Norge. 

Bruksområde

Avokado har en nøtteaktig mild og nøytral smak og en kremaktig konsistens. Den er meget anvendelig. Den egner seg godt til å balansere sterkere retter. Den er mye brukt i det latinamerikanske kjøkken. Texmex uten guacamole, som er most avokado, er utenkelig.

Avokado anbefales i salater, i grillsausen, i egne forretter, gjerne med reker, i kalde supper og kremer til dessert, som pålegg og den er super å bruke i smoothie.

Avokado brukes mest rå. Blir den kokt kan får den en litt besk smak. Steking i noen sekunder går greit.

Egenskaper

Avokado har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Avokado har også et høyt innhold av folat og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Avokado er også en kilde til vitamin E, B6 og kopper. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Avokado finnes i flere varianter. Ved bestilling fra grossist kan det ofte bestilles den modningsgrad som er ønskelig. Skallet hos de glatte variantene skal være blankt og fast uten tegn til uttørking. En moden avokado vil gi etter for et lett håndtrykk, og når frukten skjæres i to vil kjernen lett løsne fra fruktkjøttet. En moden avokado vil også ha en kremaktig konsistens som er smørbar. Harde avokado er umoden vare og må modnes frem i butikken eller hos forbruker.

Lagring

10 - 15°C

Tabellene for avokado er svært generelle. Avokado må lagres forskjellig avhengig av modningsgrad. Det er også forskjell på holdbarhet og lagringstemperatur sortene imellom. Avokado fra Israel og Sør-Afrika har 7 °C som best lagringstemperatur, men avokado fra tropiske områder oppbevares best på 13 - 15 °C.

Sorter

  • Bacon

    En tidligsort som minner om Fuerte.

  • Ettinger

    Denne avocadoen er en noe større type dyrket frem i Israel. Den er blank i skallet, avlang og lys grønn. Den er fortsatt grønn i skallet når den er helt moden.

  • Fuerte

    Fuerte er pæreformet og grønn med et tynt skall. Fuerte har noe mindre holdbarhet enn andre sorter og er fortsatt grønn når den er moden.

  • Hass

    En avocado med karkteristisk rynket eller knudret skall. Umoden er den grønn, men går over til mer sort farge i når den er moden. Derfor er det lett å se når denne er moden.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
71 % 73 g 804 196 1.9 g 0.5 g 19.5 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
4.1 g 12.1 g 2.2 g 0 g 0.5 g 5.2 g 14 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 3.2 Alfa-TE 0.1 mg 0.1 mg 1.1 mg 1.4 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.36 mg 11 µg 0 µg 6 mg 11 mg 0.4 mg 6 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
450 mg 25 mg 0.4 mg 0 µg 0.19 mg 39 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Avokado
Latin: Persea americana
Engelsk: Avocado
Tysk: Avocado
Fransk: Avocat, poire-avocat
Spansk: Avocado, aguacate
Italiensk: Avocado