Hass

En avocado med karkteristisk rynket eller knudret skall. Umoden er den grønn, men går over til mer sort farge i når den er moden. Derfor er det lett å se når denne er moden.

Hass er en avocado med karkteristisk rynket eller knudret skall. Umoden er den grønn, men går over til mer sort farge i når den er moden. Derfor er det lett å se når denne er moden. Hass har god holdbarhet og smak, noe som gjør den til en av de mest etterspurte sortene. Alle avocadoer av sorten Hass som er i handelen i dag, stammer opprinnelig det første avocadotreet som postmannen Rudolph Hass tok stikling av i California i 1926. Dette spesielle treet ble hele 76 år, før det ble hogget.

Bruksområde

Avocado må før bruk deles i to og steinen fjernes. Frukten kan både serveres i skallet eller fjerne dette helt. Avocado har en nøtteaktig mild og nøytral smak. Den kan således brukes til mange ulike retter. Mye brukt som forrett fylt med reker, finhakket løk og dressing. Kan også brukes i salater kuttet i biter eller som dip (Guacamole). Avocado brukes mest rå. Blir den kokt kan får den en besk smak. Steking i noen sekunder går greit. Avocado kan brukes som barnemat eller på smørbrød. Noen dråper sitron på fruktkjøttet vil hindre misfarging av dette.

Egenskaper

Avokado har et høyt innhold av umettet fett. Å erstatte mettet fett med umettet fett i kosten bidrar til å opprettholde normale kolesterolnivåer i blodet. Avokado har også et høyt innhold av folat og kalium. Folat bidrar til å redusere tretthet og utmattelse, mens kalium bidrar til å opprettholde normalt blodtrykk. Avokado er også en kilde til vitamin E, B6 og kopper. Vitamin E bidrar til å beskytte cellene mot oksidativt stress, mens vitamin B6 bidrar til normal energiomsetning.

Kvalitetskrav

Avocado finnes i flere varianter. Ved bestilling fra grossist kan det ofte bestilles den modningsgrad som er ønskelig. Skallet hos de glatte variantene skal være blankt og fast uten tegn til uttørking. En moden avocado vil gi etter for et lett håndtrykk, og når frukten skjæres i to vil kjernen lett løsne fra fruktkjøttet. En moden avocado vil også ha en kremaktig konsistens som er smørbar. Harde avocado er umoden vare og må modnes frem i butikken eller hos forbruker.

Lagring

10 - 15°C

Tabellene for avokado er svært generelle. Avokado må lagres forskjellig avhengig av modningsgrad. Det er også forskjell på holdbarhet og lagringstemperatur sortene imellom. Avokado fra Israel og Sør-Afrika har 7 °C som best lagringstemperatur, men avokado fra tropiske områder oppbevares best på 13 - 15 °C.

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
71 %
Vann
73 g
Kilojoule
804 KJ
Kilokalorier
196 Kcal
Protein
1,9 g
Karbohydrat
0,5 g
Fett
19,5 g
Norsk
Avokado
Latin
Persea americana
Engelsk
Avocado
Tysk
Avocado
Fransk
Avocat, poire-avocat
Spansk
Avocado, aguacate
Italiensk
Avocado