Hopp til innhold


NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
74 % 92 g 97 23 1.9 g 2.3 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0 g 2.3 g 2.3 g 8 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.08 mg 0.04 mg 0.4 mg 0.7 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.09 mg 57 µg 0 µg 58 mg 21 mg 0.4 mg 8 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
361 mg 14 mg 0.3 mg 0 µg 0.04 mg 54 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Blomkål
Latin: Brassica oleracea var. Botrytis
Engelsk: Cauliflower
Tysk: Blumenkohl
Fransk: Chou-fleur
Spansk: Coliflor
Italiensk: Cavolfioro

OM BLOMKÅL

Blomkål kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet, men dyrkes nå over store deler av verden. Botanisk sett er den litt spesiell da den består av mange små sammenvokste blomsterbuketter. Den har derfor fått sitt navn blomkål da dette betyr kålblomst eller blomstrende kål. Den er således en uutviklet blomsterstand omkranset av grønne blader. Blomkål er mild på smak med sprø konsistens i bukettene.

Bruksområde

Blomkål er nydelig kokt, gratinert, frityrstekt, i kremer, i supper, i gratenger, i gryter, i wok og stuinger. Rå blomkål i små buketter er godt i salater eller som snack. Blomkål i tykke skiver er nydelig å grille. Raspet blomkål kan brukes i stedet for ris. 

Egenskaper

Blomkål har både lavt energi - og fettinnhold. Blomkål har et høyt innhold av protein, vitamin C og kostfiber. Protein bidrar til vekst i muskelmasse, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Blomkålhodet skal være fast, tett og sprøtt. Fargen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Blomkål må behandles forsiktig. Den får ellers lett mørke flekker.

Lagring

0 - 2°C

Blomkål av god kvalitet egner seg godt til lagring forutsatt at omgivelsene er optimale. Dette krever høy luftfuktighet, lav temperatur og beskyttelse mot lufttrekk. Etylenpåvirkning kan unngås ved filming av varen.

NÆRINGSTABELL

Spiselig del Vann KJ Kcal Protein Karbohydrat Fett
74 % 92 g 97 23 1.9 g 2.3 g 0.2 g
Mettet fett Enumettet fett Flerumettet fett Stivelse Mono + Di Kostfiber Beta-karoten
0 g 0 g 0.1 g 0 g 2.3 g 2.3 g 8 µg
Vit A Vit D Vit E Vit B1 Vit B2 Niacin Niacin ekviv.
1 RAE 0 µg 0.3 Alfa-TE 0.08 mg 0.04 mg 0.4 mg 0.7 NE
Vit B6 Folat VitB12 Vit C Kalsium Jern Natrium
0.09 mg 57 µg 0 µg 58 mg 21 mg 0.4 mg 8 mg
Kalium Magnesium Sink Selen Kopper Fosfor
361 mg 14 mg 0.3 mg 0 µg 0.04 mg 54 mg
Næringsinnhold i 100 g. spiselig matvare
Vis hele tabellen Minimer tabellen
Norsk: Blomkål
Latin: Brassica oleracea var. Botrytis
Engelsk: Cauliflower
Tysk: Blumenkohl
Fransk: Chou-fleur
Spansk: Coliflor
Italiensk: Cavolfioro