Blomkål

Blomkål er grønnsakenes hvite dronning. En allsidig og utrolig sunn og god grønnsak som de fleste liker og som gjerne kan stå på menyen oftere.

Blomkål kommer opprinnelig fra landene rundt Middelhavet, men dyrkes nå over store deler av verden. Botanisk sett er den litt spesiell da den består av mange små sammenvokste blomsterbuketter. Den har derfor fått sitt navn blomkål da dette betyr kålblomst eller blomstrende kål. Den er således en uutviklet blomsterstand omkranset av grønne blader. Blomkål er mild på smak med sprø konsistens i bukettene.

Bruksområde

Blomkål er nydelig kokt, gratinert, frityrstekt, i kremer, i supper, i gratenger, i gryter, i wok og stuinger. Rå blomkål i små buketter er godt i salater eller som snack. Blomkål i tykke skiver er nydelig å grille. Raspet blomkål kan brukes i stedet for ris. 

Egenskaper

Blomkål har både lavt energi - og fettinnhold. Blomkål er en kilde til protein, vitamin C og kostfiber. Protein bidrar til å opprettholde og gi vekst i muskelmasse, og for at barns bein skal vokse og utvikles normalt, mens vitamin C styrker immunsystemet og øker opptaket av jern fra andre matvarer. Kostfiber er gunstig for fordøyelsen.

Egenskapene gjelder ved inntak av minst 100 g vare.

Kvalitetskrav

Blomkålhodet skal være fast, tett og sprøtt. Fargen skal være hvit eller kremfarget. Bladene skal være friske og sprø uten tegn til bladløsning eller misfarging. Blomkål må behandles forsiktig. Den får ellers lett mørke flekker.

Lagring

0 - 2°C

Blomkål av god kvalitet egner seg godt til lagring forutsatt at omgivelsene er optimale. Dette krever høy luftfuktighet, lav temperatur og beskyttelse mot lufttrekk. Etylenpåvirkning kan unngås ved filming av varen.

Sesongmåneder

Juni, Juli, August, September, Oktober

Næringstabell

Næringsinnhold i 100 gram spiselig matvare
Spiselig del
74 %
Vann
92 g
Kilojoule
97 KJ
Kilokalorier
23 Kcal
Protein
1,9 g
Karbohydrat
2,3 g
Fett
0,2 g
Norsk
Blomkål
Latin
Brassica oleracea var. Botrytis
Engelsk
Cauliflower
Tysk
Blumenkohl
Fransk
Chou-fleur
Spansk
Coliflor
Italiensk
Cavolfioro

Utplanting av blomkål